Екскурзии в България

Романтика по северното черноморие - Варна и Балчик
Маршрут:
Сливен-Побити камъни-Белослав-Варна-Аладжа манастир-Балчик-Калиакра

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
27.04.2024 г.,    01.06.2024 г.

Цена от: 195 лв.
Програма
1 ДЕН:
Тръгване от Сливен в 06:00 часа.
Отпътуване към природният феномен „Побити камъни” край Варна, известен още с името „Дикилиташ”. От хилядолетия природата е извайвала причудливите каменни форми и ги е превърнала във впечатляващи скулптурни шедьоври. Вглеждайки се в тях разпознаваме фигури на хора, животни, митични същества и какво ли не от нашата богата фантазия. Чудноватата забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, различни скални блокове, каменни късове, като че ли разпилени из целия комплекс.
Свободно време за разходка и снимки в това тайнствено и обаятелно енергийно място.
Продължаваме към град Белослав. Посещение на „Музея на стъклото”, разположен на брега на Белославското езеро. Разглеждане на старата стъкларска пещ, пълна със застинало стъкло. Тук ще видите стъклената река, както и множество красиви стъклени пластики и други изделия от стъкло. Ще имате и възможността да видите уникалната технология за производство на ръчно духана стъклария, както и да посетите магазинчето към музея от където може да закупите стъклени изделия, изработени от сръчните ръце на белославските майстори.
В непосредствена близост ще посетим и последната бълграска подводница, превърната в музей – „Слава”, където ще научим интересни тайни на военноморското плаване. В унисон с морските разкази и подводни тайни ще преминем с ферибот от другата страна на Белославското езеро и ще се отправим към град Варна.
Около обяд настаняване в луксозен 4* хотел, разположен в центъра на града.
Следобяд по желание пешеходна разходка в централната част на морската столица. Разглеждане на забележителностите на града: Катедралният храм „Св. Успение Богородично”- един от символите на града, Паметника на Цар Калоян, Археологическия музей, главната търговска улица , Театъра, красивите фонтани, Фестивалния комплекс и Морската градина.
Свободно време за разходка и шопинг в центъра на град Варна.
Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

2 ДЕН:
Закуска.
Посещение на скалния манастир „Света Троица”, по известен с турското си име „Аладжа” в превод – пъстър. Смята се, че манастира датира от раннохристиянската епоха и е бил средище на религиозното движение „Исихазъм”.
Отправяме се към Балчик – където ще посетим „Двореца” - тихото гнездо на красивата, но печална кралица – Мария Румънска и уникалната ботаническа градина.
Мария Александрина Виктория де Единбург се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, пленена от балчишките бели скали и морето, от вековните дървета, водопадите и ручеите. Именно там тя създава дворецът, който днес заедно с ботаническата градина е едно от най-очарователните места на Северното черноморие. Разглеждане на Ботаническата градина и архитектурния ансамбъл. Именно тук ще видите „Парадът на лалетата” с над 60 000 лалета във феерия от цветове.
Свободно време за разходка. Възможност за обяд и разглеждане на малките кокетни магазинчета за сувенири.
Отпътуване за нос Калиакра. Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга. В една от пещерите на нос Калиакра е уреден музей, където могат да се видят много археологически находки, открити при разкопки в резервата. Сред най-атрактивните експонати е макет на древната крепост, който демонстрира как е изглеждала в миналото. Крепостта е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение

Отпътуване за Сливен с кратки почивки.
Пристигане в Сливен вечерта.


ЦЕНА: 195 лв.
Доплащане за самостоятелна стая - 40 лв

Цената включва:
• Транспорт с луксозен автобус
• 1 нощувка със закуска и вечеря в луксозен 4* хотел в центъра на град Варна
• Екскурзоводско обслужване
• Пешеходна разходка в град Варна
• Застраховка злополука на местата

Цената не включва:
Входни такси за посещение на музеи по желание:
• Музей на стъклото в Белослав– 8 лв. за възрастни, 6 лв. за деца до 12год.
• Подводница музей „Слава” – 12 лв. за възрастни, 6 лв. за деца
• Побити камъни – 3 лв. за възрастни, 2 лв. за деца
• Археологически музей Варна – 10 лв.
• Аладжа манастир – 5 лв.
• Двореца Балчик – 6 лв., за ученици – 2лв
• Ботаническа градина – 8 лв., за ученици – 3лв
• Археологически резерват Калиакра – 3 лв.


Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg