Екскурзии в България

Пъстрата красавица-пещерата ВЕНЕЦА и Белоградчишките скали
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Сливен –Белоградчишки скали - Пещерата Венеца - Враца - Печерата Ледника - Черепишки манстир

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
24.08.2024 г.

Цена от: 190 лв.
Програма
„Едва ли някога е построявана
по-романтична крепост от Белоградчишката”. Феликс Каниц

1-ви ден: Отпътуване за Белоградчик от гр.Сливен в 04:00 часа от площад „Хаджи Димитър”. Пътуване с кратки почивки. Около 13.30ч. пристигане в град Белоградчик. Посещение на Белоградчишките скали и белоградчишката крепост „Калето”, издигната от римляните в непристъпните скали, за да охраняват стратегическите пътища в района. Белоградчишките скали са на повече от 200 млн. години и са с дължина 30 км. и ширина 3 км. Заради интересните си форми са обявени за природна забележителност. Централната група скали, южно от Белоградчик, е най-внушителна и интересна - тук са скалите с причудливите имена Адам и Ева, Ученичката, Овчарчето, Дервишът, Първа плоча, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената скала, Мадоната

Продължаваме към пещерата "Венеца" - най-красивата пещера в България. С дължина около 200 м, денивелация 26 м, с 5 красиви зали. Обявена е за природна забележителност, заради изключително красивите цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Поради това тя заслужено носи името си - "ВЕНЕЦА". Тук ще се насладите и на невероятното художествено осветление, което още повече засилва ефекта и красотата на цветните образувания.

Настаняване в хотел във Враца или Монтана. Свободно време.
Вечеря с музикална програма.
Нощувка.

2-ри ден: Закуска. Туристическа програма в гр.Враца. Градът е разположен в полите на Врачанския балкан. Освен немалкото забележителности в града, Враца е и отправна точка към природните забележителности в района – красивото ждрело „Вратцата”, и връх Околчица – символ на Врачанския балкан. Природните и културни дадености във региона обясняват факта, че града е сред Стоте национални туристически обекта. Пристигайки във Враца предстои посещение на местните забележителности: Регионалния исторически музей с художествената галерия, Етнографско-възрожденския комплекс и църквата „Свето Възнесение”. Историческият музей се намира на централния градски площад. Съществува още от 1953г. Музейната експозиция е тематично разпределена в 9 зали и 3 къта, които проследяват различни етапи от развитието на региона. Разглеждайки изложените експонати посетителите ще се докоснат до тракийското присъствие в северозападна България. Тук се съхраняват находищата от Могиланската могила, от които най-атрактивни са: златния венец във формата на клонче с листенца и Рогозенското съкровище – най-голямото откривано по нашите земи.

Посещение на пещерата Леденика, която се намира на 16 км от Враца на територията на природен парк "Врачански балкан". Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото, близо до входа. В пещерата има малко, не много дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

Отпътуваме към Черепишкия манастир. Възникването на манастира е свързано с историята на средновековния "коритен" град, съществувал в близката местност "Ридлите". Според легендата манастира е получил името си от белеещите се кости на загиналите войни, останали след битката на Цар Иван Шишман с Османските нашественици, състояла се в района. През 1798 - 1799 год в Черепишкия манастир намира убежище Св. Софроний Врачански. Свободно време за посещение, снимки и разходка сред уникалната природа.

Късен следобед отпътуване за Сливен с кратки почивки.


ЦЕНА: 190 лв.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

• Транспорт с луксозен автобус
• Една нощувка със закуска в хотел 3*
• Вечеря с музикална програма
• Представител от Глобус ЕС

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ОБЕКТИТЕ ПО ЖЕЛАНИЕ:

• Входна такса за Белоградчишката крепост - 5 лв
• Входна такса за Пещерата Венеца - 6 лв за възрастни и 4 лв за пенсионери и ученици с включена беседа
• Входна такса за Пещерата Леденика - 9 лв за възрастни и 7 лв за ученици и пенсионери с включена беседа
• Входна такса за Историческия музей във Враца - 5 лв за възрастни, 3 лв за пенсионери и ученици
• Доплащане за настаняване в единична стая - 30 лв.

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg