Екскурзии в България

ТРАКИЙСКОТО ИЗКУСТВО В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ
Маршрут:
Мезек-Ивайловград-Вила Армира-Харманли-Александрово-Узунджово-Хасково

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
03.09.2022 г.

Цена от: 140 лв.
Програма
1 ДЕН:
Тръгване от Сливен в 07:30 часа, от Нова Загора в 08:00 часа, от Стара Загора в 08:30 часа.

Отпътуване към село Мезек. Разглеждане на първата тракийска гробница, открита по българските земи - Могилата Малтепе, край село Мезек, Свиленградско. Тя е една от най – внушителните с размерите си тракийска гробница . Открита е случайно през 1931г. По всяка вероятност гробницата е използвана като храм към хероон – място, където се почита култа към божествен покойник, чрез определени ритуали и обреди, поднасяне на дарове, жертвоприношения и други. Въпреки че е построена много по – късно от микенски гробници (XVIIв – XIIIвпр. Хр.) и че е с по – малки размери, мезешката гробница е твърде сходна с тях по своята архитектура. Отправяме се към крепостта Мезек. Средновековна крепост Неутзикон или както е по – известна крепостта Мезек се намира на възвишение западно от село Мезек. Построена е XI в – XIVв и има форма на неправилен четириъгълник. Мезешката крепост е най – добре запазеното укрепление в Родопите и едно най - добре запазените в цяла България. Посещение на „Винарна МЕЗЕК” и възможност за дегустация и покупки на вино.

Продължаваме към град Ивайловград. Разглеждане на забележителностите на града: църквата „Преображение Господне”, Исторически етнографски музей, останки от римската вила Армира. Сред паметниците от времето на Римската империя са останките от градските (вила урбана) и извънградските (вила рустика), къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е Вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в. Вилата е била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Върху една от мозайките е представен собственика на вилата и двете му деца, други изобразяват старогръцки митове. Построена през I в, вила Армира била преустройвана няколко пъти, за да се превърне в удобно и красиво жилище. Изглежда, че собственика и владеел околните земи и снабдявал с различни стоки близкия голям град Адрианопол (днешен Одрин). Вилата била обитавана до втората пловина на 4 в., когато готите нахлули чак до Адрианопол и в битка пред крепостните му стени, загинал дори самият римски император Валент. Готите опустошили околностите на града и опожарили всички имения. Под пепелищата останала и вила Армира.

Свободно време за разходка и обяд в Ивайловград.

Следобяд отпътуване за Харманли. Настаняване в хотелски комплекс „Приказките”. Комплекса е разположен в най –живописната част на котловината на Харманлийската река.

Вечеря с музикална програма. Изживейте вашата приказна нощ в комплекс „Приказките”. Очакват ви много емоции и танци. Нощувка.

2 ДЕН:
Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела.

Отпътуване към село Александрово. Посещение на Музея „Тракийско изкуство в източните Родопи” с Александровската гробница от IV в пр. Хр. – един от най – ярките паметници на тракийската култура. Внушителните размери я нареждат сред най-монументалните гробници в българските земи, а изключително добре запазени стенописи, обогатяват с нови данни представите за тракийските обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

Продължаваме към хасковското село Узунджово. Разглеждане на Узунджовската църква „Успение Богородично” - най - голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен нччин съчетава елементи от Християнството и Исляма. Впечатляващ е иконостасът – един от трите най – големи в страната и единсветният в който са резбовани надписи на глаголица, дело на тревненския първомайстор Уста Дарин Божков.
Придвижваме се към центъра на Хасково. Разглеждане на статуята на „Хасковската Света Богородица” – покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес, като най – голямата статуя на Богородица с Младенеца. Можете да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха и.

Свободно време в центъра на Хасково. В късен следобяд отпътуване към Сливен.


ЦЕНА: 95 лв

Цената включва:
Транспорт с луксозен автобус
Нощувка със закуска, вечеря и музикална програма в Комплекс „Приказките”
Разходка в Ивайловград
Разходка в Хасково
Посещение на Мезек – гробницата и крепостта Неутзикон
Посещение на Узунджовската църква
Посещение на Александровска гробница
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва входни такси по желание:
Тракийската гробница в Мезек – 4 лв за възрастни, 2 лв – ученици и пенсионери
Сревновековна крепост Неутзикон – 2 лв възрастни, 1 лв ученици и пенсионери
Александровска гробница - 4 лв за възрастни, 2 лв – ученици и пенсионери
Вила Армира – 5 лв за възрастни, 3 лв за ученици и пенсионери

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg