Празнични екскурзии 2012

Великден на о-в Корфу - Градината на боговете
Маршрут:
Сливен-София-Солун-Козани-Йоанина-Игуменица-о-вКорфу-София-Сливен

Продължителност:
5 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Автобус

Цена от: 399 лв.
Програма
Остров Корфу е вторият по големина Йонийски остров. Бреговете му се мият от три морета – Йонийско, Адриатическо и Средиземно. Като всеки гръцки острови и този и свързан с множество митове и легенди. На гръцки е познат с името Керкира: легендите разказват как богът на морето Посейдон се влюбил в нимфата Керкира, отвлякъл я и я довел на безименния остров, който от тогава носи нейното име.

Честването на Великден на острова е различно, уникално и е повлияно от продължителното венецианско присъствие. Празнуването започва с църковни шествия на Велики петък, които тръгват от различни църкви и в 22,00 вечерта се срещат при Ортодоксалната катедрала. В събота от 9,00 часа започва тържествена процесия на Катедралата Св. Спиридон, през централните улици на стария град, при което се изнасят и мощите на светеца, покровителят на острова. Няколко часа по-късно, в 11,00 часа се обявява началото на Първото Възкресение и “Хвърлянето на съдове”. Традиция, при която местните хвърлят глинени делви през прозорците на улицата, където да се счупят. Този шумен обичай е взаимстван от Венецианците, които на 1 януари изхвърлят през прозорците всичко ненужно и старо. Корфиани приемат този обичай за свой, но го местят на своя най-голям празник Великден. В неделя продължават църковните шествия, а останалите жители започват приготовленията за празничния обяд с традиционното агнешко, вино и танци.1 ден (12.04.2012): Отпътуване от Сливен в 19.00ч., от Стара Загора в 20.00ч. и от София в 22.30 ч. по маршрут Солун – Йоанина – Игуменица. Нощен преход.

2 ден (13.04.2012): Пристигане в Игуменица, преминаване с ферибот за о-в Корфу /1ч. 45 мин./. Настаняване в хотел на острова. Кратка почивка. Обзорна екскурзия на град Корфу: един от най-красивите и елегантни гръцки градове. Това не е случайно, като се има предвид продължителната хегомония на сицилианци, венецианци, французи и англичани на острова. От онези дни градът е съхранил елегантните си постройки, разкошни имения и дворци, както и парковете, засадени с цветя по френски образец. Разглеждат се Старият град (Палаиополи), площад "Еспланде", аркадите "Листон", Старата и Новата венециански крепости, църквата "Св. Спиридон", двореца "Ахилейон". Свободно време.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден (14.04.2012): Закуска. В 08.00 ч отпътуване за Керкира за участие в най-пищното тържество от Великденските празници: шествието на Свети Спиридон – закрилника на острова, който е канонизиран през 1550 год., спасявайки острова от глад. Като част от Великденската традиция е обичая да се хвърлят през прозорците керамични съдове, пълни с вода. Местните хора вярват, че така прогонват злото и измиват нечистото. След обед връщане в хотела и свободно време. Вечерта отново връщане в Керкира за вечерните шествия и литургия. В полунощ от църквата Света Параскева се изнася „Светлината” – запалена свещ, от която всички взимат огън, за да запалят своите свещици. Следва светлинно шоу от разноцветни фойерверки, свалят се покривалата от уличните лампи и всички се поздравяват с Христовото Възкресение Връщане в хотела след полунощ. Празнична Великденска вечеря. Нощувка.

4 ден (15.04.2012): Закуска. Екскурзия до Палеокастрица– един от най-оживените и красиви курорти на острова, за който легендата разказва, че на негово място се намирал древния град Алкинос и двореца на крал Алкинос. На този бряг бродил Одисей, запленен от приказния остров. Посещение на манастира „Палеокастрица” – великолепен пример за гръцка религиозна архитектура. Според легендата Богородица спасила светата обител и местните жители от нашествието на пирати, като вкаменила кораба им. Ще ви впечатлят няколко невероятни плажа с кристално чиста вода, сгушени по бреговата линия или разпръснати в маслинови, лимонени и кипарисови градини. Пейзажът комбинира синьо-зелени води и живописни заливи и е само малка част от гледките, които ще ви завладеят. Отпътуване за Сидари – считано за едно от най-пленителните места на острова, уникално със своя пясъчен канал образуван от морските води "Канала на любовта". Връщане в хотела. Късен Великденски обяд с фолклорна програма.Нощувка.

5 ден(16.04.2012): Закуска. Сутринта отпътуване за България. Пристигане в Сливен късно вечерта.


Цената включва:
 • транспорта с лицензиран автобус 3*/4*
 • 3 нощувки в стаи делукс със закуски и вечери в Хотел Pantokrator 3*+ www.pantokratorhotel.com
 • панорамна обиколка на Корфу
 • местен екскурзовод по време на обиколката
 • фериботни такси и билети
 • водач от фирмата организатор
 • екскурзия до Палеокастрица и Сидари

Цената не включва:
 • Входна такса на двореца Ахилион – 4 евро
 • Доплащане за самостоятелна стая – 70лв.
 • Медицинска застраховка

Необходими документи:
 • лична карта или задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца след датата на завръщане от екскурзията
 • за деца под 18 години – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg