Турция

ПЪТЯТ НА ХРИСТИЯНСТВОТО
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Сливен – Чанаккале – Троя – Бергама – Акхисар – Измир – Ефес – Кушадасъ – Памуккале – Сардес – Алашехир /Филаделфия/ – Ескишехир – Бурса – Изник

Продължителност:
9 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
21.10.2022 г.,    18.11.2022 г.

Цена от: 795 лв.
Програма
1 ден /Сливен – Чанаккале
Тръгване в 23:00 ч. от Сливен. Преминаване през граничен пункт Лесово и се отправяме към Чанаккале. Преминаваме с ферибот през Дарданелите – тесен пролив от международно значение, който свързва Мраморно море със Средиземно и Егейско морета

2 ден / Чанаккале – Троя – древния Пергамон / Бергама
Пристигане в Чанаккале, най-близко разположеният по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. Дървеният кон от филма „Троя“ (от 2004 г.) е изложен на брега в града. Свободно време.
Потегляме за Троя. Разглеждане на Троя – античен град, известен като място на Троянската война, описана в епическата поема "Илиада" на Омир.
Историческите останки на Троя се намират в комплекс, в който освен разкопките ще видите и голям дървен кон, в който можете да се качите подобно на троянците.
Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1998 г.
Продължаваме към Бергама, град и област в провинцията Измир. От гледна точка на търговията и икономиката града е известен с памука, златото и висококачествените си килими. През древността града е бил гръцкия и римски културен център Пергамон. Изобилието от древни руини и до днес събира огромно количество туристи.
Измежду бележитите руини на Бергама ще видим древният Акропол и останките от някогашната библиотека, втората по големина след Александрийската, следва олтара на Зевс, храма на Атина, храма на Траян, Амфитеатъра, храма на Дионисий и църквата.
Свободно време. Вечеря. Нощувка в Бергама.
Километри за тези два дни ~ 750 км

3 ден / Бергама – Акхисар – Измир – Кушадасъ
Закуска в хотела.
Потегляме за Акхисар. Това е древен град известен с името Тиатира или Тиатеира. Археологическите находки са от 3000 г. преди Христа. Там се намира и една от седемте църкви на Азия – „Тиатерия“ , спомената в Библията. По време на османския период Акхисар е бил важен търговски център.
Продължаваме към Измир /Смирна /, третият по големина град и второто по големина пристанище след Истанбул. Той е първото източно пристанище; има и безмитна зона, изградена чрез договор между САЩ и Турция – обединение, създадено през 1990 г.
Най-важното светилище на Древна Смирна или Измир бил храмът на Атина, възстановен до известна степен в наши дни. Най-старите руини, запазени до днес, датират от 725 г. – 700 г. преди Христа.
Най-старият модел на къща с повече стаи от този период е намерена в Древна Смирна. Тя е построена през втората половина на VII век преди Христа, като има двор и два етажа с пет стаи. Къщите преди този период били една до друга и с по една стая. Най-старата павирана улица в йонийските градове е открита именно в Древна Смирна.
Ще разгледаме часовниковата кула с височина 25 метра, един от символите на града и Агората.
Отпътуване за Кушадасъ. Вечеря. Нощувка в Кушадасъ.
Километри за деня ~ 300 км

4 ден / Кушадасъ – Ефес – Дома на Дева Мария – Кушадасъ
Закуска в хотела. Отпътуване и разглеждаме на Ефес, където се намира третата църква.
Тук в продължение на хилядолетия са живели различни племена и народи и всеки от тях е оставил част от богатата си култура. Заемал централно място в езическия свят, Ефес е бил пазител на едно от седемте чудеса в античността – прочутият храм на Артемида. Това е най- запазения град на 2000 години. Ефес е известен и с това, че апостол Павел оставя Тимотей тук, а по-късно апостол Йоан минава оттук заедно с майката на Исус. През 431 г. император ТеодосийII свиква там Третия вселенски събор, по време на който Мария е провъзгласена за Богородица.
Посещение на Дома на Дева Мария – Папа Йоан Павел II обявил Дома на Дева Мария за светилище и място за поклонение на християните. Според корана Дева Мария е майка на един от мюсюлманските пророци и затова на поклонение тук идват и много мюсюлмани. Посещение и на пещерата на седемте спящи младежи.
Свободно време за плаж.
Вечеря. Нощувка в Кушадасъ.
Километри за деня ~ 55 км

5 ден / Кушадасъ – Памуккале
Закуска в хотела. Потегляме към Памуккале . По пътя разглеждаме църквата, разположена в Лаодикия – богат град намиращ се на главния търговски път. Църквата в Лиодикия символизира духовното състояние на Божията църква в края на историята на тази земя. Разглеждаме Памуккале. Името му означава „замък от памук“. Варовитите отлагания от горещите минерални извори са облекли скалистите тераси с ослепителна белота. Точно минералната вода е причината за възникването на това място на античния свещен град Хиераполис . Разглеждане на археологическия обект и свободно време.
Вечеря. Нощувка в Памуккале.
Километри за деня ~ 190 км

6 ден / Памуккале – Сардес – Алашехир /Филаделфия/ – Ескишехир
Закуска в хотела. Отпътуваме за Ескишехир. По пътя разглеждаме Сардес и Алашехир /Филаделфия/. Сардес е бил столица на античната държава Лидия. В Лидия били изсечени първите монети от злато. Сарди е бил един от най- важните и богати градове, столица на прочутия лидийски цар Крез, известен с несметните си богатства , който се възкачва на престола през 560 г. преди новата ера.
Следва Алашехир /Филаделфия/ - името му означава „братска любов „ основан през 159 г. преди новата ера от царя на Пергама Аталом II в знак на любов към брат си Евмен II . До 133 г. градът е принадлежал към Римската империя, а после е станал част от Източната Римска империя. /Византия/. До турското нашествие, градът е носил името Филаделфия Лидийска. Раннохристиянската църква Филаделфия фигурира в откровението на Йоан Богослов като една от седемте църкви на Апокалипсиса .
Пристигаме в Ескишехир. Вечеря. Нощувка в Ескишехир.
Километри за деня ~ 390 км

7 ден / Ескишехир – Бурса
Закуска в хотела. Туристическа програма в Ескишехир - модерен град в Анадола, построен по европейски образец. Известен е като Турската Венеция, заради многото канали, които го прорязват. Тук можете да изпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да поплавате на гондола. Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Град на университети и паркове. Тук на всяка крачка можем да намерим забележителности. Старата му част напомня много на Копривщица с ниските си цветни къщички.
Разглеждане на етнографския комплекс „Одунпазаръ“. Това е в старата част на града с много реставрирани стари къщи.
Продължаваме към Бурса – първата столица на Османската империя.
Туристическа обиколка на Бурса – започваме от тепето Топхане, където се намират гробниците на двама от османските султани Осман и Орхан Гази. След малко снимки на прекрасната гледка на Бурса, която се разкрива от този хълм, се отправяме към Улу Джами, една от петте уникални от гледна точка на исляма джамии, построена по заповед на синa на султанМурад I -султан Йълдъръм Баязит (известен у нас като Баязит Светкавицата). Легендата разказва, че две основни фигури от традиционния театър на сенките, наречени Карагьоз и Хаджъват са работили при построяването на тази джамия. Обвинени от султана, че строежът на джамията се забавя, те са екзекутирани.
Улу Джами привлича вниманието ни с шадравана, амвона и олтара си. Имаме свободно време в намиращите се в непосредствена близост Капалъ чаршъ и Коза хан. Последната ни спирка са намиращите се в едноименния комплекс Зелената джамия и Зелената гробница, построени по заповед на Челеби Мехмед, чиито тленни останки също се намират там. Обедното ни меню се състои от известния в цяла Турция с уникалния си вкус Искенедер кебап. ( заплаща се допълнително). След обяда се ще посетим Музея Панорама 1326 Фатих, който е най-големият панорамен музей в света. Заедно с нашия водач ще видим панорамни творби, показващи процеса Фатах в османската история и завладяването на Бурса през 1326 г.
Вечеря. Нощувка в Бурса.
Километри за деня ~ 155 км

8 ден / Бурса – Изник – Истанбул
Закуска в хотела. Отпътуваме за Истанбул като по пътя се отбиваме в Изник /Никея/. Този град има богата антична и средновековна история , но най-значим е приносът му към християнството. Тук се е провел Първият Вселенски събор на който през 325 г. християнството става официална религия. Разглеждаме забележителностите – реставрираната съборна църква Света София / 4 век/, портите и крепостните стени, античният амфитеатър, зелената джамия и др.
Свободно време и се отправяме към Истанбул.
Пешеходна разходка из античния и средновековен исторически център на Истанбул.
Хиподрума – това е една от забележителностите останали от Римският период от историята на града. В продължение на векове тук е туптяло сърцето на най-големите развлечения за времето си, като надбягвания с колесници. Това е атрактивен център с молко повече от 100 000 места за зрители, а населението на града е било около 400 000; Египетския обелиск или Обелискът на Теодосий, Змиевидната ( винтообразна) колона, Колоната на Константин или Плетената колона, Фонтанът на Кайзера, известен още и като Фонтанът на Вилхелм ІІ. Посещение на Синята джамия (безплатно). Синята джамия или джамията на Султан Ахмет е шедьовър на турската архитектура и на големията майстор Седефкяр Мехмед ага, построена в началото на 17 в. Това е единствената историческа джамия в света , която има 6 минарета.
Следва посещение на църквата „Света София“ или „Църква на светата Премъдрост Божия“ и официално - Голямата Джамия "Света София" (безплатно).
Свободно време. Нощувка в Истанбул.
Километри за деня ~ 220 км

9 ден / Истанбул – Сливен
Закуска в хотела. Разходка с корабче по Босфора с екскурзовод на български език - едно незабравимо преживяване!!!
Екскурзията започва от пристанище Еминьоню или Кабаташ. Корабът преминава първо покрай брега на европейската част на града, достига до втория мост над Босфора и обратно се връща покрай азиатската част. По време на разходката ще видите част от най-скъпите къщи и вили, които са служили като декор на някои от хитовите телевизионни турски сериали, като къщата на Онур и офиса на Шехерезада от сериала „1001 нощи” и резиденцията на фамилия Шадоолу от „Перла”......
(От екскурзовода: „В своя 26-годишен опит, не е имало турист да не е очарован от това уникално преживяване, смесица от природа, усещането за Босфора и увлекателно разказаната историята съпътстваща плаването“).
Отпътуване към българската църква „Свети Стефан“, това е българската светиня на Златния рог и единствената църква в света построена от желязо с готови железни елементи във Виена, която е с много голяма архитектурна и историческа стойност. Построена е в края на 19 век от българите живущи в Цариград. Главен организатор и спонсор е Стефан Богороди, който е висш държавен чиновник и преводач. Той е близък приятел на султаните: Махмуд II, Абдулмеджит и Абдулазиз. Църквата е изцяло реставрирана от турската държава с инвестиции от 2 000 000 евро.
Църква „Свети Стефан“ се е превърнала в символ на българите християни в Истанбул.
Отпътуване за Одрин. Кратък престой в града за кратка почивка и разглеждане на най-голямата джамия в Турция - "Селимие". Свободно време. Възможност за обяд.
Отпътуване за България. Вечерта пристигане в Сливен.
Цена: 795 лв на човек в двойна или тройна стая, с внесен депозит от 30%
Цена на човек в самостоятелна стая - 990 лв
Цена на дете до 11.99 години, настанено с двама възрастни - 690 лв

Цената включва:
 • Транспорт с луксозен автобус
 • 6 нощувки със закуски + вечери и 1 нощувка със закуска:
 • 1 нощувка в Бергама
 • 2 нощувка в Кушадасъ
 • 1 нощувка в Памуккале
 • 1 нощувка в Ескишехир
 • 1 нощувки в Бурса
 • 1 нощувки в Истанбул
 • Лицензиран турски екскурзовод на български език, придружаващ групата през цялото време и беседи във всички обекти;
 • Обслужване на място от турска туристическа агенция


Цената не включва:
 • Обяди - местна кухня от всеки район - около 50 лири / един обяд/
 • Напитките по време на хранене

Входни такси по желание:
Çanakkale
Troya Antik Kenti 50 TL
Troya Müzesi 50 TL

Bergama
Akropol Antik Kenti 50 TL
Asklepion Antik Kenti 45 TL
Kılavuzlu (Bazalika) 10 TL
Bergama Müzesi 10 TL

Manisa Akhisar
Müze ve Tepe Mezarlığı 10 TL

İzmir
Efes Antik Kenti 100 TL
Efes Müzesi 25 TL

Pamukkale
Hiearapolis Antik Kenti 80 TL
Hiearapolis Müzesi 12 TL

Sardes
Sardes Antik Kenti 14 TL

Alaşehir(Philadelphia)
Alaşehir Antik Kenti БЕЗПЛАТНО

Eskişehir
Balmumu Müzesi 15 TL
Eti Arkeoloji Müzesi 10 TL

Bursa
Panorama 1326 Bursa Fatih Müzesi 20 TL

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg