Всички програми

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН И ЗАВЛАДЯВАЩ
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
АНАДОЛА

Продължителност:
9 дни / 8 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
25.10.2024 г.

Цена от: 2300 лв.
Програма
10 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ 10 ДНИ, 8 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

25.10.2024 - ПРЕД ПОТВЪРЖДЕНИЕ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации, за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!

1 ден:
БЕЗПЛАТЕН ТРАНСФЕР В ДВЕТЕ ПОСОКИ ЗА ВСИЧКИ ТУРИСТИ ОТ СОФИЯ, ПЛОВДИВ, СТАРА ЗАГОРА, НОВА ЗАГОРА
Отпътуване с автобус от Сливен в посока летище Истанбул според часовете на полета, който се определя и обявява по-късно. Кратки почивки по пътя.

2 ден: Истанбул - Газиантеп - Полет.

Пристигане на летището и ранен полет с турските авиолинии: Истанбул- Газиантеп. Пристигаме в Газиантеп. Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място е било арена на майстори, които се състезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии.
Свободно време за разходка и обяд. Разглеждане на старата чаршия, в която ще имаме удоволствието да посетим най-известната баклаваджийница „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към непцето, те трябва да се топят. Повярвайте ми, топят се. Всички в Турция смятат, че антепската баклава е най добра! Уверете се и Вие! Отдайте се на ориенталски кулинарни изкушения.
Настаняване в хотела в Газиантеп. Нощувка.

3 ден: Халфети – Немрут - Урфа

Закуска.
Отправяме се към градът на черната роза – Халфети и по път обширни градини с шам фъстък и маслини.
Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни черна роза на Халфети. Тя е едно от най-редките растения на света! Отглежда се само тук и никъде другаде. Подхранва се от водите на р. Ефрат и изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червена, с напредването на лятото тя се превръща в черна.
Според вярванията черната роза не носи смърт, а има положително символно значение. Цветът й символизира началото на нещо ново, голяма промяна, смъртта на старите навици и началото на нова ера на надежда и мир, черната роза може да донесе огромна радост.
Обяд и разходка с лодка над потъналия град Халфети – Анадолският Бодрум!
С лодка ще преминем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале (Rumkale), построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са използвали, за да затвърдят исляма в Анадола. Ще видим и „потопеното“ минаре на местната джамия във водата и още много чудновати гледки..
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут .Taм е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г. пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Свободно време за снимки.
Продължаваме към град Урфа. Настаняване в хотел.
Нощувка в Урфа.

4 ден: Урфа- Хараан

Закуска в хотела.
Разглеждане на Урфа. Понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци.
Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Те вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма.
Разходка из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-rahman, една от най-красивите в Урфа, има езеро с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба ще ослепее. Езерото е на мястото, където Цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки огънят във вода, а въглищата от кладата в риби.
Вместо да изчезне в пламъците, светецът литва във въздуха и пада върху легло от рози. Дали розите са били черни, това остава загадка…
Свободно време на езерото със свещените риби, чаршията и новият археологически музей в града.
Отпътуване за Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенeца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.

Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500 години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Именно от тук ще предстои да бъде променена историята на човечеството. Възможност за посещение на Карахан тепе- изгряващата археологическа звезда на Турция.
Вечерта -Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа. Нощувка в Урфа.

5 ден: Урфа – Мардин

Закуска в хотела.
Потегляме към Мардин . По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Следва програма в Мардин - турският Ерусалим –разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменният град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами, Шехидие джами . Настаняване в хотела. Свободно време в Мардин, старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“.
Свободно време за разходка.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка в Мардин.

6 ден: Мардин – Мидият

Закуска в хотела.

Потегляме към Мидият - 45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла, ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро.
Султански обяд на Бялата река.
След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните. Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря.
Нощувка в Мидият.

7 ден: Мидият – Диарбекир

Закуска в хотела.

Потегляме за Диарбекир- неофициалната столица на кюрдите . Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, старият мост, Хасан паша хан. Обяд. Настаняване в хотела.
Свободно време в столицата на кюрдите.
Настаняване в хотел
Вечеря. Нощувка в Диарбакър.

8 ден: Диарбакър - Татван

Закуска в хотела.

Потегляме за Татван през Силван и Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут .Пристигаме на мястото,където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро отгоре. След това се връщаме в Татван .
Настаняване в хотела.
Ще имаме свободно време.
Вечеря. Нощувка в Татван.

9 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .

Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Анадолското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е крепостта Ван в центъра на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Настаняване в хотел. Нощувка във Ван.

10 Ден: Ван - Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата , откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела

Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ
Посрещане от автобус на "Глобус ЕС" който ще ни чака на летището и потегляне за България.

Полетното разписание ще бъде обявено по-късно.


Цена - 2300 лв. на човек в двойна или тройна стая
Цена на човек в самостоятелна стая: 2700 лв.

Записването става с внасяне на 30% депозит
Срока за предоставяне на необходимите документи по самолетни програми е до една седмица след датата на сключване на договора и внесен депозит!

Цената включва:
Самолетен билет – Истанбул – Газиантеп /Ван - Истанбул с включен 15кг. чекиран багаж и 8кг. ръчен багаж в двете посоки
Летищни такси
Трансфери от летищата
Трансфер : Сливен - Истанбул – Сливен /автобус/
БЕЗПЛАТЕН ТРАНСФЕР В ДВЕТЕ ПОСОКИ ЗА ВСИЧКИ ТУРИСТИ ОТ СОФИЯ, ПЛОВДИВ, СТАРА ЗАГОРА, НОВА ЗАГОРА
8 нощувки със закуски в Анадола в хотели 4* и 5*
7 вечери в Анадола в хотели 4* и 5*
1 нощувка в Газиантеп
2 нощувка в Шанлъурфа
1 нощувки в Мардин

1 нощувка в Мидият
1 нощувка в Диарбакър
1 нощувка в Татван
1 нощувка във Ван
Лицензирани турски екскурзовод на български език ,придружаващ групата през цялото време и беседи във всички обекти
Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирмаЦената не включва:
•Обяди - местна кухня от всеки район
•Питиета по време на хранене
•Вечеря с музикална програма- 35 евро
•Разходка с кораб до потъналият град Халфети- 30 евро
•Разходка с кораб по езерото Ван- 35 евро
•Всички входни такси за музеи и забележителности- около 50 евроКак да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg