Всички програми

ОЧАРОВАНИЕТО НА ПОЛША И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
НОВО
Маршрут:
СОФИЯ-БРАТИСЛАВА-КШОНЖ-МОШНА-КАТОВИЦЕ-КРАКОВ-ЗАЛИПИЕ-ЗАКОПАНЕ-БРАТИСЛАВА

Продължителност:
7 дни / 6 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:


Цена от: 1380 лв.
Програма
Дати:
07.06. – 13.06.2023г.
14.07. – 20.07.2023г.

1 Ден – Братислава – Кшонж
В 08:00 часа отпътуване от Сливен, от Нова Загора в 08:30 часа, от Стара Загора в 09:00 от София 12:00 часа. Излитане за Братислава в 13:55 часа. Кацане в Братислава в 14:25 часа. /местно време / Посрещане на летището от представител на Глобус ЕС. Програмата продължава с пътуване за замъка Кшонж. Един приказен замък в област Силезия - третия по големина замък в Полша. Пристигане вечерта. Настаняване и нощувка в района на замъка Кшонж.

2 Ден – Кшонж – Мошна
Закуска. Разглеждане на замъка Кшонж. На полски името му означава Княз. Днес замъкът Кшонж е един от шедьоврите на бароковата архитектура в Полша. Дворецът разполага с бални зали, просторни тераси, тунели, арки, красив парк. В него се помещават няколко арт галерии, три хотела и два ресторанта. Свободно време за разходка и снимки в градините на замъка Кшонж.
Отпътуване за замък Мошна. Има много легенди и във всяка от тях има зрънце истина. Замъкът е известен със своите 99 кули и 365 стаи, той очарова своите посетители с невероятния си чар и приказна архитектура, а също и обширен парк с вековни дъбове и липи. Замъкът Мошна е резиденция на силезийското семейство Тиле-Уинклер, които са били индустриални магнати. Те са обитавали замъка от 1866 г. до пролетта на 1945 г., когато са били принудени да се преместят в Германия. И до днес той крие много тайни, които чакат да бъдат разгадани. Свободно време за разходка и снимки в тградините на замъка. Настаняване и нощувка в района на замъка Мошна.

3 Ден – Катовице – Краков
Закуска. Отпътуване за град Катовице. Тук се намира най-голямата Катедрала в Полша - Христос Спасител. Дизайнът й е замислен до най-малките детайли. Украсена е със скулптури и стенописи, а цялата интериорна декорация е изцяло ръчно изработена. Панорамна обиколка на града. Свободно време за разходка.
Програмата продължава с отпътуване за Краков. Настаняване в хотел. Свободно време за вечерна разходка в Краков. Нощувка в Краков.

4 Ден – Краков
Закуска. Обзорна пешеходна екскурзия из Краков с екскурзовод – средновековната столица на Полша и трети по големина град в страната, разположен в подножието на хълма Вавел.
Разходката започва по Флорианската улица, т.нар. „Кралски път“ (включен в списъка на ЮНЕСКО) от Флорианската порта – основната градска врата, през която се е влизало в Краков (имало е още 7 порти, днес тя е единствената оцеляла)
По този път бъдещите полски крале са минавали на идване от Варшава, за да стигнат до катедралата “Вавел” за коронацията си.
Крепостта Барбакан е част от средновековното укрепление на Краков и Флорианската улица всъщност започва от нея. Построена е в готически стил, има кръгла форма и интересен покрит коридор между външната стена и вътрешния двор, по който някога са минавали безопасно защитниците на града. Днес пространството се използва за изложби, танцови спектакли и спортни състезания.
Тук се намират най-артистичните кафенета, ресторанти и магазини в Краков. На Флорианската улица е къщата-музей на художника Ян Матейко. Пак на нея е и известното кафене Jama Michalka, отворило врати още през XIX век, със запазен интериор в стил арт нуво.
Разглеждане на главният площад в Стария град на Краков, който е един от най-големите средновековни площади в Европа (площ 40 000 кв.м), той датира от 13-век и е заобиколен от исторически сгради и църкви.
Посещение на базиликата „Дева Мария”, която е с изящна и пищна украса. Базиликата Дева Мария/ Мариацката катедрала е най-голямата в Краков, изградена в готически стил през 13-14 век. Централният й олтар с височина от 80 метра е украсен с 200 фигури, представящи сцени от живота на Богородица. Базиликата е известна с провеждаща се тук церемония на всеки час през деня: изпълнявана с химн на тромпет. Изпълнението се отличава с това, че някъде по средата звукът спира, за да се почете паметта на известния тромпетист от 13-ти век, който е убит докато предупреждава града за монголско нападение.
Разглеждане на кралския замък на хълма Вавел – сърцето на града, главна резиденция на полските крале в периода от XI-XVII век. През 14 век на мястото е построена резиденцията на крал Казимир Трети Велики, от която полските крале управлявали своите владения. През 16 век замъкът е преустроен в ренесансов стил от италиански майстори и представлява най-голямата кралска резиденция в Централна Европа, която днес съхранява многобройни произведения на изкуството.
Посещение на Вавелската катедрала, в чиято крипта са погребани най-великите личности в полската история и трагично загиналия през 2010 г. в самолетна катастрофа Лех Качински със съпругата си; Ягелонския университет – един от най-старите в Европа; „Старе место”; бившия пазар на платно „Сукиенице”; Кметството и средновековната порта.
Под централния градски площад е разположен подземен музей, който разказва историята на древен Краков. В Музей на князете Чарториски (филиал на Националния музей) – са представени истински шедьоври на изобразителното изкуство, включително картината на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина“.
Разходка в стария еврейски квартал Казимиеж, където ще видите мястото на заснемане на филма “Списъкът на Шиндлер” на Спилбърг и ще се сблъскате с призраци от не толкова далечни времена.
Някогашен самостоятелен еврейски град с улица Йозеф – Улицата на изкуството, Широката улица – улицата на древни Синагоги, Готическата катедрала, в която са погребвани полските крале. Това е идеалното място да разберете еврейската история и култура на Краков. Има много ресторанти и кафенета.
След като приключим с обзорната екскурзия, чака ни обяд с национална полска кухня.
Свободно време за самостоятелно разглеждане на града.
Вечерта фолклорна програма с вечеря в национален ресторант в „Стария град”. Връщане в хотела. Нощувка в Краков.

5 Ден – Солна Мина Величка – Залирпие - Закопане
Закуска. Посещение на една от най-известните солни мини в света „Величка”
На 14 км от Краков се намира малкият град Величка с една от най-големите и най-стари солни мини в Европа, която е на повече от 700 години. Сега солните пещери са основната атракция на града. Дълбочината на мината е 340 метра, общата дължина на коридорите и тунелите е над 245 км.
Посещавана от туристи от цял свят, които идват за да се любуват на подземните красоти на мината и да се запознаят с методите и технологиите за добив на сол.
Солните мини Величка, включени в списъка на ЮНЕСКО са най-големият музей на солната индустрия в света.
Ще разгледате фантастичните пейзажи на мината, ще посетите подземните параклиси и ще научите за живота на миньорите и миналото на мината, когато тя е била източник на богатство за Полша. Ще обърнете специално внимание на параклиса „Света Кинга“, покровителка на миньорите – тази голяма зала е украсена с елегантни скулптури на светци изваяни от сол, както и полилей, изработен от солни кристали и копие на Тайната вечеря на да Винчи.
Вековният добив на сол превръща мината в лабиринт от изкуствено прокопани коридори и галерии, съчетани с естествено създадени подземни пещери, езера и тунели, които й придават невероятно натурален вид.
Също така, разходката има лечебен ефект: въздухът в мината има лечебни свойства поради високото съдържание на сол, като че ли под земята е оборудван санаториум .
Ще се спуснете под земята до третото ниво на дълбочина 130 метра и ще се насладите на красотата на солните пещери. Подземен път минава под земята на 327 метра и има 9 нива. Под земята водят над 350 стъпала, които ще трябва да преминете. В музея можете да проследите как добивът на „бяло злато“ се е развивал от Средновековието до наши дни.
Не е тайна, че пещерите на Величка открай време са привличали режисьори и продуценти. Ще разберете какви филми са заснети тук: във фантастичните декорации на „Величка“ ще откриете други планети, приказни страни и градове на бъдещето.
Свободно време за самостоятелен обяд.
Продължаваме към Залипие, което се смята за най-красивото и живописно село в Полша. Цветни къщички, украсени с живи ръчно рисувани цветя, печелят сърцата на посетителите. Конкурсът Painted Cottage се провежда редовно от 1948 г., благодарение на който към стените на къщите се добавят новоизрисувани цветя, продължавайки традиция на повече от 100 години. Въпреки красотата и привлекателността си за туристите, селото е скромно, истинско, в никакъв случай комерсиално. Залипие не е музей на открито, а място, където хората водят ежедневен живот, създавайки и култивирайки своите традиции и наследство... Свободно време за разходка и снимки.

Отпътуване за Закопане - град разположен в най-южната част на Полша. Пристигане в Закопане. Настаняване в хотел. Нощувка в Закопане.

6 Ден – Закопане – Братислава
Закуска. Панорамна обиколка на Закопане. Градът се намира в подножието на планинската верига на Татрите и е един от най-известните полски зимни курорти. Най-популярната забележителност е главната улица Круповки. Както през зимата, така и през лятото тя е изпълнена с множество туристи. Тук ще открите множество ресторанти и кафенета, магазини и сергии с домашно произведени продукти от местни търговци. В края на улицата посетете църквата от средата на XIX в. в чест на Дева Мария. Свободно време за разходка. Отпътуване за Братислава. Настаняване в хотел. Вечерна разходка в стария център с Хвиездославовия площад, където ви очаква самият Андерсен. Из тесните улички край Михалската порта и катедралата Св. Мартин, в която са коронясвани кралете на Австро – Унгария, ще откриете знаците на словашката история и на пивото в уютните старинни ресторантчета. Поканата е от средновековните рицари, от местния посрещач на чуждите туристи и пожарникаря, който наднича от шахтата на улицата. Виждате ли ги? В свободното време седнете с тях на сладка приказка и на халба бира с тукашния „Златен фазан“ – светъл и тъмен с красотата на пъстрото си оперение. „Na zdravie“! /на словашки език, ама си го разбираме, нали?/ Нощувка в Братислава.

7 Ден – Братислава – София – Сливен
В 5:30 ч отпътуване към летището. Излитане от Братислава в 07:40 часа. Кацане на Летище София в 10:10 часа. Трансфер с автобус на Глобус ЕС до Сливен.


РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
Цена : 1380 лв.
Цена за дете до 11,99 год, настанено с двама възрастни: 780 лв.
Цена за самостоятелна стая: 1690 лв.

Условия за ранни записвания
Депозит при записване – 100 лв.
Втора вноска до 20.04. – 300 лв.


Цената включва:
• Самолетни билети
София - Братислава
Братислава – София
•Трансфер Сливен- Летище София – Сливен
•Транспорт с луксозен автобус по програмата
• 1 нощувка със закуска в района на замъка Кшонж
• 1 нощувка със закуска в района на замъка Мошна
• 2 нощувки със закуски в Краков
• 1 нощувка със закуска в Закопане
• 1 нощувка със закуска в Братислава
• Медицинска застраховка с асистънс
• Екскурзоводско обслужване
• Панорамна обиколка на Катовице
• Панорамна обиколка на Краков
• Панорамна обиколка на Залипие и Закопане
• Панорамна обиколка на Братислава
• Представител от агенцията на Глобус Ес

Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти
Двореца Вавел в Краков – 6 евро
Базилика „Дева Мария” в Краков – 2 евро
Криптата, камбанарията и музеят на Вавелската катедрала – 6 евро
Солна Мина Величка – 15 евро
Замък Мошна – 10 евро
Замък Кшонж – 12 евро
• Вечеря с фолклорна програма в национален ресторант в Краков – 25 евро
• Сити такси за хотелите, 6 нощувки по 1,50 евро - 9 евро
• Доплащане за чекиран куфар на посока- 10 кг - 25 евро
• Доплащане за чекиран куфар на посока - 20 кг - 35 евро

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg