Всички програми

ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ и ГРУЗИЯ
НОВО
Маршрут:
Сливен-Истанбул–Трабзон-Сюрмене–Ризе-Батуми-Карс-Доубейазид-Ван-Ерзурум

Продължителност:
9 дни / 7 нощувки

Дати на отпътуване:
23.10.2021 г.

Цена от: 1200 лв.
Програма
1 ден: Отпътуване от Сливен към Истанбул с кратки почивки.

Часовете на полета и хотелите по програмата ще се обявят по-късно.

2 ден: Полет до Трабзон. Кацане в Трабзон. Трансфер от летището.

Туристическа програма в Трабзон – Църквата Света София – местността СОУК СУ –вилата на Ататюрк- ателие за бижута с техника телкари/ филигран/
Трабзон - Мачка – Манастира Сумела /вече отворен за посещения/– Националния парк Алтъндере/ Златната река /- Сюрмене – Посещение на чаена фабрика –възможност за покупка на най- известният чай.

Сюрмене- посещение на ножарницата „Сюрмене”
Трабзон - важен укрепен център още от времето на Византийската империя. Алексей Комин бяга тук след детронирането си в Константинопол през ХII в. И така, градът става столица на християнска държава около 250 г. / до 1461 г./, когато е превзет от османците и става част от Османската империя. Посещаваме църквата Света София, която е построена през XIII в. по времето на Мануел I Комненос„ през 1572 г. е превърната в джамия а през 1964 г. е обявена за музей и е една от най-важните забележителности на Понтийската държава.
Следва посещение на ателието, където се изработват известните трабзонски гривни от филигран.
Потегляме за местността SOĞUK SU " Студена вода ". Тук ще посетим вилата на Ататюрк, която е обявена за шедьовър на XX-ти век. Великият лидер е посетил тази вила два пъти, през 1924 г. и 1930 г.. През 1937 г. тук той написва една част от своето завещание. Архитектурата и градината на вилата ще ви очарова.
Продължаваме към Мачка. Минавайки през Мачка влизаме в националния парк "Алтъндере", където ще видим 1001 тона на зеления цвят. Гостите ни, които нямат зелени очи да не се притесняват, защото когато гледате зеленото очите ви ще се оцветят в зелен тон. Ще обядваме в подножието на манастир "Сюмела", който е един от най-старите християнски храмове в света, създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Изсечен е изцяло в пещера в стръмни отвесни скали. Построен е върху скала с карвинг техника. Сигурни сме, че чудото на архитектурата на манастира ще ви омае и завладее. Ще изживеем повторно възхищение и от разказа на екскурзовода ни докато разглеждаме манастир "Сюмела", който е на 1250 м. надморска височина.
След това тръгваме за чаената фабрика в Сюрмене. По време на обиколката ни из фабриката имаме възможност да изслушаме историята на ча, започвайки от клонката до присъствието на масите ни. След това имаме възможност да пазаруваме и да се насладим на чаша ароматен чай.
След като сме дошли в Сюрмене не може да не купим прочутия нож на Сюрмене. За целта ще посетим ножарница "Сюрмене".
След кратък престой ,продължаваме към хотела в Трабзон.
Обяд по пътя – / не е включен в цената /
Километри за деня :
Вилата на Ататюрк- Мачка- 27 км.
Мачка- Манастира Сумела- 19 км
Манастира Сумела – Сюрмене – 80 км.
Сюрмене- Трабзон- 32 км.
Настаняване в хотел в Трабзон . Вечеря./ включена в цената /

3 ден: Закуска в хотела.
Туристическа програма : Платото Халдизен – Панорамен тур на Ризе –Крепостта на Ризе, Ботаническата чаена градина – Фъртъна дереси – ЗИЛ КАЛЕСИ , Рафтинг / по желание/, Каменните мостове от османската епоха – Микрон и Кале –Платото АЙДЕР – водопадът „Гелин дювени”- пешеходна разходка из платото.

Потегляме към Ризе. Продължаваме към ботаническия парк на Ризе и крепостта на Ризе, откъдето през птичи поглед ще наблюдаваме очарователния град . Потегляме към "Фъртъна", която е известна като най-зелената точка на Турция. Проследявайки река "Фъртъна" виждаме най-различни видове на богата източно-черноморска растителна флора, като кестени, елша, източен смърч. Имаме кратка фотопауза до река Хала на османските исторически каменни мостове Микрон или Кале(крепост).Следва една приятна разходка из платото "Айдер", което е едно от най-красивите точки на планината "Качкар". Разглеждаме водопада "Гелин Дювени" и други, намиращи се наоколо. След обиколка на Галердюзю и Калегон, може да направим една приятна разходка из платото и да си поговорим с местното население. Разхождайки се из платото "Айдер" Вие ще се почувствате в един друг свят. След това потегляме към хотела.Вечеря и нощувка.
Обяд на Фъртъна дереси - местни вкусотии - / не е включен в цената /


Километри за деня :
Трабзон – Ризе -
Ризе- Фъртъна дереси – 68 км.
Фъртъна дереси- платото Айдер – 18 км.

4 ден: Закуска в хотела. Айдер - ХОПА - Батуми
Туристическа програма в Батуми – Гонио - Замъкът „Аспарагос „- Ботаническата градина на река Чорух- Сградата на театъра – Паметникът „Медея” –Катедралата „Света Богородица”- Руска ортодоксална църква, Арменска църква - Театъра – Площад Европа
Закуска в хотела
След закуската в ресторанта на хотела потегляме за Батуми. Преминаваме през гранично- пропускателния пункт Сарп за Грузия, област Аджария. Продължаваме към крепостта Гонио-Апсарос-останала от римската епоха, която за последно е обитавана по време на османската империя и където се намира гробът на Св. Матиас-един от дванадесетте мисионери на Исус Христос. На входа ни посрещат и поздравяват величествените крепостни стени. От там продължаваме за центъра на град Батуми, като по пътя ще видим река Чорух, която извира от Байбурт, старият мост Гонио, който се извисява над реката. Следващото място, където ще спрем е на 9 км. от центъра на града, това е Ботаническата градина Батуми, която е прочута с тропическите растения и е втората по-големина в света, и най-важното-създадена е с ръце, без помощта на машини и техника. В ботаническата градина влизаме от входа на факултета (Chakvi) и спираме на място, където има панорамен изглед на целия парк, за да може да се направят красиви снимки. След разглеждане на тази голяма градина, която е изключително богата, с много красива и разнообразна растителност, тръгваме към центъра на града, за да опитаме вкуса на местнта кухня. След кратката обедна почивка ще разгледаме катедралата "Света Богородица", батумският музей на картините и изобразителното изкуство, сградата на театъра, паметника "Медеа", батумското пристанище и обновеният площад "Европа" и др.
След разходката из булевард "Батуми" ще имаме свободно време за пазаруване . След това излизайки през гранично- пропускателния пункт Сарп се връщаме пак в Турция
Обяд - грузинска кухня - / допълнително се заплаща в грузинска валута /-
Километри за деня :
Айдер- Хопа- 86 км.
Хопа- Батуми – 36 км
Батуми- Хопа -36 км
Връщане в ХОПА вечерта.
Настаняване в хотела. Вечеря / включена в цената /.

5 ден: Закуска в хотела.
Отпътуваме за Карс. По пътя се любуваме на прекрасни гледки.
Обядваме и продължаваме. Пристигаме в Карс в късен следобед. Свободно време.
Вечеря и нощувка .
Километри за деня :264 км.

6 ден : Закуска в хотела.
КАРС - Легендарният град АНИ ХАРАБЕЛЕР- АРПАЧАЙ –СУРП КИРКОР, СУРП ПИРГИЧ- ДЖАМИЯ "ЕБУЛ МУХАММЕРАН , ДЖАМИЯ "МЕНЮДЖЕХР"-СУЛТАНСКИЯТ ДВОРЕЦ- КЪЩАТА МУЗЕЙ НА НАМЪК КЕМАЛ –КРЕПОСТТА КАРС –МУЗЕЯ НА КАРС-ЦЪРКВАТА”ДВАНАДЕСЕТТЕ МИСИОНЕРИ” ДВОРЕЦА БЕЙЛЕРБЕИ, КАМЕННИЯ МОСТ

Карс - древна столица на арменското царство, винаги е била спорна територия между Турската и Руската империи и за него са се водели безброй войни. Разглеждаме забележителностите - крепостта Карс и легендариния град Ани –старата столица на Армения по времето на Багратидите / Х век/Църквата на Светите Апостоли / Х век/ , сега джамия, каменния мост .Тръгваме за прочутите "Ани Харабелер", които са на 45 км. от мястото, където се намираме. Ще посетим катедралата, Арпачай, Сурп Киркор, Сурп Пиргич (църквата "Кевели"), които са едни от най прочутите произведения на арменската и селджукската култура. Също така ще посетим и джамия "Менюджехр", която е построена от селджуките и е първата турска джамия в Анадола, джамия "Ебул Мухаммеран" и султанския дворец.
Обяд – местна кухня / не е включен в цената/
Километри за деня :
Карс- Ани Харабелер - 90 км/ двуосочно /
Настаняване в хотела. Вечеря/ включена в цената /.

7 ден: Закуска в хотела.
Туристическа програма- КАРС- ДИГОР , ТУЗЛУДЖА - СВЕЩЕНАТА ПЛАНИНА АГРЪ/ 5165 м/ ПОЗНАТА НИ КАТО АРАРАТ , ЪГДЪР – ДОУБЕЯЗИТ , ДВОРЕЦЪТ "ИСХАК ПАША"- ВОДОПАДА „ МУРАДИЕ „ - ВАН –КРЕПОСТТА ВАН –КРАЛСКИ ГРОБНИЦИ УРУРТУ , Археологическия музей
След обиколката из прочутите места за последно минаваме през Карс и продължаваме по пътя Дигор-Тузлуджабелде (село-град) за Ъгдър. По време на пътуването се наслаждаваме на на Свещената планина Агръ (5165 м.), тя ни пленява и неусетно се озоваваме в Ъгдър. Въпреки суровия климат в региона тук времето винаги е приятно и ни дава възможност да се разходим. Разделяме се с Ъгдър и продължаваме за Доубеязит, тук обядваме (срещу заплащане ). В рамките на същия ден посещаваме и великолепния дворец "Исхак Паша" / XVII в./, който е строен в продължение на 99 години и е изумително съчетание на персийска, селджукска, грузинска и арменска архитектура. Портите му днес красят Ермитража в Санкт Петербург.
Много прочут местен десерт е ашурето ,наричано „десертът на Ной”.
Продължаваме към Ван, като по пътя се наслаждаваме на Водопадът "Мурадие” чиято височина се извисява на 20 метра.
Пристигаме във ВАН. Започваме обиколка на Ван- „източният Париж.” Ван е един от най-големите градове в Мала Азия, чиято история започва през 5000 г. Пр. Хр. Разположен е на езерото Ван - най-голямото и най- необикновеното в Турция- 3 738 кв.км от солена вода, заобиколена от мощни вулканични конуси. Уникално е с това, че се намира в планината и неговата вода никъде не изтича. През 9 в. Пр. Хр. става столица на арменското царство Урарту с името Тушпа. Вавилонците го наричали царство Урарту, а персийците - Армения. Тук е разказана почти цялата библейска история: от Адам и Ева до Давид и Голиат. След вълнуващите моменти, които ще прекараме на моста и чая, с който ще си подсладим душите се връщаме пак в центъра на града, от където продължаваме за замъка "Ван" (замъкът "Тушпа") и новият археологически музей.

Километри за деня :
Карс – Ъгдър – 136 км.
Водопадът Мурадие- Ван- 83 км.
Настаняване в хотела. Вечеря/ включена в цената /.

8 ден: Закуска в хотела.
Туристическа програма: КЪЩАТА НА ВАНСКАТА КОТКА – АТЕЛИЕ ЗА СРЕБРО- АТЕЛИЕ ЗА КИЛИМИ
След закуска продължаваме с туристическата обиколка. Посещението на града продължава с посещение на къщата на ванската котка, където имаме възможност да видим едни от най-важните и най-обичани живи същества - ванските котки. След красивите снимки с нашите симпатични приятели-котките се отправяме към ателието, където се изработват предмети от традиционно сребро и телкари/филигран/. Тук ще имаме свободно време за пазаруване и отдих. След обяда тръгваме за Ерзурум.
Пристигаме в Ерзурум. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня -373 км/ 5 часа /

9 ден .Закуска в хотела.
Туристическа програма: ЕРЗУРУМ-МЕДРЕСЕТО С ДВОЙНО МИНАРЕ-МЕДРЕСЕ "ЯКУТИЙЕ"-АТЕЛИЕ"ОЛТУТАШЪ"- КРЕПОСТТА ЕРЗУРУМ – УЛУ ДЖАМИ –ТРИТЕ КУБЕТА – ДЖАМИЯТА ДЖАФЕРИЕ

Посещение на джамия "Улу", Ючкюмбетлер/Трите кубета/, медресето с двойно минаре, джамията "Джаферие", медресето "Якутие". След това обядваме в една от реставрираните стари къщи на Ерзурум. Обядваме на автентична софра, ще опитаме и специфичното ястие на региона кадайъфдолмасъ (кадаиф долма). И накрая, след свободното време, което ще имате на чаршията, където се намират и бижутерийните магазини, в които са изложени ръчни изработки с "отлуташ", който е прочутият скъпоценен камък на региона потегляме за летището.
Обяд - местна кухня
Километри за деня :
Ерзурум- летище 18 км/25 мин./
Полет: Ерзурум- Истанбул
Кацане в Истанбул на летище Сабиха Гьокчен, където ще ни чака автобуса за БългарияЦена: 1200 лв., с ранни записвания и депозит от 30% до 30.04.2021г
Цена след промоционалния период: 1300лв.
Цена на човек, настанен в самостоятелна стая - 1480 лв
Цена за дете до 12 год., настанено с двама възрастни - 880 лв

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с луксозен автобус
Самолетен билет - Истанбул –Трабзон - Eрзурум - Истанбул
Летищни такси
Застраховка с асистанс с покритие 5000 евро

7 нощувки със закуски и вечери в Черноморския регион :
1 нощувка в Трабзон
1 нощувка в Айдер
1 нощувка в Хопа
2 нощувки в Карс
1 нощувка във Ван
1 нощувка в Ерзурум

Лицензиран турски екскурзовод на български език, придружаващ груата през цялото време и беседи във всички обекти
Трансфери до и от летището в Истанбул
Обслужване на място от турска транспортна фирма
Цената не включва:

Обяди - местна кухня от всеки район - около 50 лири / един обяд/
Напитките по време на хранене
входни такси по желание:

Trabzon
Ayasofya - Безплатно
Atatürk Köşkü -10 TL
Sümela Manastırı - 50 TL
Fırtına Deresi- Безплатно

Rize
Zilkale- 5 TL

Batum
Botanik Bahçe- 20 TL

Kars
Ani Harabeler i- 15 TL
Kars Kalesi - Безплатно

Doğubeyazıt
İshakpaşa Sarayı - 10 TL

Van
Van Müzesi - 10 TL
Urartu Müzesi - 10 TL
Kedi Evi - 5 TL
Muradiye Şelalesi - Безплатно

Erzurum
Arkeoloji Müzesi - 10 TL


Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg
И още полезни връзки:
екскурзии | Още оферти от Глобус Ес