Всички програми

ЧУДЕСАТА НА МАГИЧНИТЕ РОДОПИ
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Сливен-Кръстова гора-Смолян-панорамна площадка "Върхът-с.Смилян-с.Могилица-пещерата Ухловица-Араповски манастир

Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
24.06.2022 г.,    15.07.2022 г.,    19.08.2022 г.

Цена от: 190 лв.
Програма
1 ДЕН: Отпътуване от Сливен в 06:00 часа.
Отпътуване от Нова Загора в 06:30 часа, от Стара Загора в 07:00 часа, от Чирпан в 07:30 часа и от Пловдив в 08:30часа.

Пристигане на Кръстова гора – свещенна местност за всички православни християни, позната още като „Родопската Света гора”. Известна е с намиращото се в нея християнско светилище на връх „Кръста”, което е основен християнски поклоннически център с международна известност.

Легендите разказват, че именно тук се намира частица от Христовия кръст.

Посещение на манастира „Света Троица”, съграден от монаси от Бачковския манастир през 11 в, като метох на Бачковския манастир.
Свободно време за разходка в прасвославния поклоннически комплекс, в който се намират 15 параклиса, разположени от двете страни на пътеката към Кръста.
От тук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове.

Продължаваме към град Смолян през красивата Родопа планина.
Настаняване в централната част на града в луксозен 4* хотел. Възможност за разходка и по желание релакс в СПА зоната на хотела.

Вечеря с традиционни родопски ястия и музикална програма. Нощувка.

2 ДЕН: Закуска.
Отпътуваме към още едно от чудесата на Родопите – най-новата туристическа атракция в района на горното поречие на р. Арда, а именно стъклената панорамна площадка „Върхът”. Очаква ви едно невероятно преживяване с офроуд (разходка с джипове). Уникалното съоръжение се намира на 1351 м надморска височина. От панорамната площадка се разкрива спираща дъха гледка към региона. На юг се вижда Ардин връх, на севр връх Карлък, Кулата Снежанка и връх Момчил, на запад – село Бориково, Черешките и Кушуте, а на изток родопският връх Ком.

Извисявайки се над скалите ще се насладим на красотата на Родопите и ще имаме възможност за невероятни панорамни снимки.

Продължаваме към красивите родопски селца – Смилян и Могилица.
Село Смилян е известно с единствения в страната „Музей на боба”, в който всеки посетител може да залепи бобено зърно на огромно пано – кандидат за „Книгата на рекордите на Гинес”.

Именно тук може да закупите и от известния смилянски фасул и да опитате местни кулинарни ястия.
Продължаваме към село Могилица по красивия и романтичен родопски път. Разглеждане на Агушевите конаци – великолепно творение на родопската архитектура, най-голямата феодална сграда на Балканския полуостров за своето време. В конаците е снимана една от знаковите сцени на филма „Време разделно”.
По желание разглеждане на пещерата „Ухловица” – един от подземните дворци на Родопите с много красиви дендритни образования, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала истинска феерия от коралити и хеликтити.

Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пътят до входа на пещерата е малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната и красота. До пещерата се достига по стръмен участък и 185 стъпала до входа (около 30 мин.). Пещерата "Ухловица" е част от 100-те национални туристически обекта.
Свободно време за разходка и разглеждане на колоритното малко пазарче за сувенири.

Връщане в хотела. Свободно време за почивка и релакс в СПА зоната на хотела.
Нощувка.

3 ДЕН: Закуска.
Посещение на най-големият планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Тук ще можете да станете зрители на звезден спектакъл, който ви пренася във времето и пространството, до близки планети и далечни галактики.
По желание разглеждане на Регионалния исторически музей Смолян – най-големият в средни Родопи. В музея ще имате възможност да научите за родопския бит, богатия фолклор и култура от древността до наши дни.

Свободно време в центъра на Смолян, през което ще имате възможност да посетите внушителния храм, посветен на „Свети Висарион Смолянски”.
Отпътуване към Араповски манастир „Света Неделя”, пътувайки по живописното поречие на Чепеларска река.

Манастирът е основан през 1856г. близо до известно от древността аязмо. Това е един от малкото манастири, изграден в полето, а не скрит в планината и е единствения манстир в България създаден по време на Османското робство.
В манастира се намира чудотворната икона на „Света Богородица”, чийто поглед винаги следва посетителите. Именно тук ще чуем известни легенди от миналото за чудотворната икона и лековитата вода на аязмото.

Свободно време за разходка.

Отпътуване за Сливен. Пристигане в Сливен вечерта


ЦЕНА:170 лв

Цената включва:
• Транспорт с луксозен автобус
• 2 нощувки със закуски в луксозен 4* хотел в центъра на Смолян
• 1 вечеря с музикална програма в ресторанта на хотела
• Ползване на СПА зона – използване на басейн, сауна и парна баня
• Пешеходна разходка в град Смолян, екскурзия до селата Смилян, Могилица и пещерата Ухловица
• Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:
входни такси по желание:
• Пещарата Ухловица – 6 лв за възрастни, 3 лв за ученици и пенсионери / включва входна такса и беседа с екскурзовод/
• Планетариум в Смолян – 6 лв за възрастни, 3 лв за ученици и пенсионери / включва входна такса и беседа с екскурзовод/
• Агушеви конаци – 6 лв за възрастни, 3 лв за ученици и пенсионери / включва входна такса и беседа с екскурзовод/
• Музей на боба в Смилян – 1 лв / включва входна такса и беседа с екскурзовод/
• Регионален исторически музей Смолян – 3 лв за възрастни, 1 лв за ученици и пенсионери / включва входна такса и беседа с екскурзовод
• Изкачване с офроуд (с джипове) до най-новата туристическа атракция в Родопите - панорамната площадка "Върхът / около 2 часа - 15лв


Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg