Всички програми

РАЗХОДКА В МИНАЛОТО – ТАМ КЪДЕТО ВРЕМЕТО Е СПРЯЛО
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Килифаревски манастир – Плаковски манастир – Къпиновски манастир – Велико Търново

Продължителност:
1 ден

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
10.07.2021 г.,    01.08.2021 г.,    06.09.2021 г.

Цена от: 25 лв.
Програма
Тръгване от Сливен в 07:30 часа от площад Хаджи Димитър. Отпътуване към Килифаревски манастир, който се намира по поречието на р. Белица, до град Килифарево на 12 км от Велико Търново.

Килифаревския манастир „Рождество Богородично” е български православен девически манастир, който е основан през 1348г с подкрепата на цар Иван Александър. Манастирската църква „Свети Димитър” е построена от майстор Колю Фичето. Манастирът разполага с няколко ценни икони, най известната от които е иконата на Иван Рилски с житието му.

Продължаваме към Плаковския манастир „Свети пророк Илия” - основан по времето на цар Иван Асен II. Манастирът е издигнат през втората половина на XIII в., неколкократно опожаряван и разграбван. Той е действащ, православен български мъжки манастир, част от Великотърновската епархия. Иконите на иконостаса в църквата са рисувани от големия Захари Зограф. Тук през 1835 г. е била подписана Велчовата завера – това е опит за местно въстание срещу османския поробител, който за съжаление е разкрит, а участниците в него избити.

Продължаваме към Къпиновския манастир „Свети Николай Чудотворец”– основан през 1272 г по времето на цар Константин Асен – Тих. По църковно предание основател е Свети Сергий Къпиновски. През 1794 г игумен на манастира е Софроний Врачански, който донася тук препис на „История славянобългарска”.
Свободно време за разходка и възможност за обяд в прекрасния парк, който се простира край брега на р. Веселина до Къпиновкия манастир. В непосредствена близост се намира и запленяващият къпиновски водопад, а наоколо ухае на борове от близката гора.

Отпътуване към Велико Търново. По желание посещение на крепостта „Царевец” – част от стоте национални исторически обекта – туптящото сърце на втората българска държава и един от най – посещаваните и предизвикващи преклонение исторически паметници днес. Посещение на църквата „Свети Четиридесет мъченици”, където е открита Иван – Асеновата колона. По желание разглеждане на парка с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”, първият по рода си парк – музей с напълно реални миниатюри на знакови забележителнсти и обекти от цялата страна.

По желание посещение на мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов”, популярен като „Музей на восъчните фигури”. Посетителите могат да се докоснат до богатата история на Търновград, като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ.

Свободно време за разходка по калдъръмените улички на „Самоводската чаршия”, отрупана с множество дюкянчета и работилнички на различни майстори. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири.

В късен следобeд отпътуване за Сливен.


ЦЕНА: 25 лв

Цената включва:
• Транспорт с луксозен автобус
• Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:
Входни и музейни такси по желание

  • Царевец – 6 лв за възрастни и 2 лв за ученици
  • „Царевград Търнов” (Музей на восъчните фигури) - 10 лв за възрастни и 5 лв за ученици
  • Парка с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”- 10 лв за възрастни и 5 лв за ученици

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg