Всички програми

ТУРЦИЯ - КРАСИВА И НЕПОЗНАТА
НОВА ДАТА
Маршрут:
Троя – Памуккакле – Анталия – Коня – Кападокия – Бурса

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
17.10.2020 г.

Цена от: 660 лв.
Програма
25.04.2020 - ОТЛОЖЕНА
17.10.2020 - ИМА МЕСТА

Кападокия - Земя на чудесата, Анталия – турската перла на средиземноморието и Бурса – зеленият рай!

С тази екскурзия Вие ще имате възможност да откриете за себе си тайната на най-красивата брегова ивица на Турция.... Да си направите снимки в десетки изоставени антични градове, скрити от погледа на хората от стотици години.... Да се изкъпете в най-чистото море, от което се открива гледката на прекрасни планини... Да се спуснете в диви каньони, да се качите на върха на планини с езически храмове, и да откриете античността в скута на девствена природа.... Да се докоснете до природата, да послушате песента на диви птици..... Да се гмурнете в минералната вода на басейна на “Клеопатра” .....

1 Ден / 17.10.2020
Тръгване от Сливен в 03:30 часа от площад Хаджи Димитър, от Нова Загора в 04:00 часа, от Стара Загора в 04:30 часа, от Чирпан в 05:00 часа сутринта. Отпътуване за Турция.
Преминаване през Дарданелите с ферибот в района на град Чанаккале / Турция. Около обяд посещение на античният град Троя, която предизвиква интерес в туристите най-вече с легендарната история за Троянската война и митът за хубавата Елена. Ще имате възможност да се потопите в атмосферата на миналото, да усетите полъха на вятъра, точно както някога са ги усещали Ахил, Хектор, Менелай и Агамемном. Свободно време за разходка. Продължаваме за маслиновата долина в района на град Едремит. Настаняване в хотел 5* на брега на морето около 15:00 часа. Свободно време за почивка и релакс в СПА центъра на хотела с термални басейни.

Вечеря. Нощувка в района на Гюре.

2 Ден / 18.10.2020
Закуска. Отпътуване за Памуккале. Пристигане около обяд. Настаняване в хотел.
Обзорна обиколка. Памуккале (Pamukkale) или „замък от памук“ (превод от турски) е природна забележителност в югозападна Турция, в провинцията Денизли. На върхът на Памуккале се намира древния град Йераполис, като и двете са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес се създават множество земетресения. В следствие от тях се получават множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Водата е с температура 37°C която излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните потоци са издълбали терасите и във вдлъбнатините са се образували топли водни басейни. Клеопатра е посещавала това място и ако искате можете да се потопите в нейния извор - извора на Клеопатра (срещу допълнително заплащане). Водата в този извор е 36-37 °С. Има соли на бикарбонат, сулфат, въглероден диоксид, отчасти на желязо и радиоактивни елементи. Близо над Памуккале се намират развалините на античния град Хиераполис (в превод - Свещен град), основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите - владетелите на Пергамон. Градът бил популярен сред гърците и римляните, страдащите от кожни болести и ревматизъм. Едно от интересните съоръжения в Хиераполис е амфитеатъра. Първоначално той е построен на североизток от северната порта, но е бил разрушен от силно земетресение през 17г. от н.е. След земетресението пък през 60 г. от н.е по време на царуването на император Тит Флавий е построен нов театър, издълбан в склона на хълма, на изток, като се използват и останките на ярусите на стария театър. Днес театърът е в процес на реставрация. Побира 10000 зрители и е втория по големина след този в Ефес в Мала Азия. Следващото забележително съоръжение на града е прочутият му некропол, който се простира от северната до източната и южна част на стария град. Повечето от всичките 1200 гробници са изградени от варовик. Нещо повече, некрополът е изпълнен със саркофази на високопоставени личности, включително Саркофагът на Марк Аврелий Амианос.

Вечеря. Нощувка в района на Памуккале в хотел 4 / 5*.

3 Ден / 19.10.2020
Закуска. Отпътуване за Перлата на турската ривиера – Анталия. Пристигане около обяд. Програма по желание*.

Посещението на водопадите Дюден - изживяване, което непременно ще ви накара да се почувствате в рая. Пред разнообразните водни капки не остава никой равнодушен.

Панорамна обиколка на гр. Анталия. По време на тази автобусно-пешеходна екскурзия ще имате възможност да разгледате столицата на Средиземноморското крайбрежие, древния град, обкръжен с паркове, древноримските врати на Андриан, крепостните стени и кули, джамии и минарета

Обзорна обиколка на Анталия: Стария град, площада на републиката, символа на града – минарето Ивли, паметника на основателя на града пергамския цар Атал ІІ, вратата на Адриан / построена в чест на посещението в града на римския император Адриан през 130 г.пр.н.е., водопада Дюден. Също така ще Ви бъде предоставена възможност да разгледате магазини за кожени и бижутерски изделия. По време на тази екскурзия Вие ще посетите град Боазкент и неговите квартали, където по удивителен начин се съчетават археологически паметници ( античен театър, акведукт, крепост) и живота на съвременното турско село. Месните занаятчии ще Ви предложат турски изделия, ръчно направени. Настаняване в хотел 5*.

Вечеря. Нощувка в района на Анталия.

4 Ден / 20.10.2020
Закуска. Изкачване с лифт на връх Тахталъ (2365 м), който се намира на около 15 км от Кемер. Подарете си едно пътуване в облаците. На върха има два панорамни ресторанта, магазинчета и наблюдателни площадки. Връщане в хотела. Обяд. След обяд свободно време за плаж или релакс в СПА центъра на хотела.

Вечеря. Нощувка.

5 Ден /21.10.2020
Закуска. Отпътуване за град Коня – религиозното сърце на Турция. Посешение на гробницата на ислямския философ Мевляна Джелал ад Дин Руми от 13 в, създател на учението и ордена на въртящите се дврвиши, търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Продължаваме към Кападокия. Следобяд настаняване в хотел 4 / 5*.

Вечеря.

След вечеря срещу доплащане – посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма – танц на дервишите и ориенталски танцьорки, турски напитки неограничено, ядки. Нощувка в Кападокия.

6 Ден / 22.10.2020
Закуска. Целодневна екскурзия в Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Област известна със своите причудливи земни форми образувани преди 60 милиона години, след едновременното избухване на два вулкана Ерчийес и Хасандаг - Областта Кападокия е спомената още в Библията. Ранните Християни са се заселили в областта, за да изповядват религията си спокойно. Под действието на водата и вятъра са се образували причудливи форми, шедьоври на творчеството на природата. Посещение на местността Юргюп с гигантските си конуси и комини.Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно направените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били къщи. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Следва посещение на долината Дервент – Червената долина, долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството. Програмата продължава с посещение на местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални коминии религиозен християнски център – църквата на Симон Стоукник. Разходка в градчето Аванос – древната Ванеса, от където има невероятна гледка към Къзълърмак, Червената река. Градът е известен с грънчарството, практикувано от векове, като се използва пръст от наносите на реката. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни. Посещение на открития музей Гьореме - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите /някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма, което било основният начин на „комуникация” в онези времена/. Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, разположена на най-високия връх в региона и предлагаща великолепна гледка над цялата област. В късен следобед връщане в хотела.

Вечеря. Нощувка.

7 Ден / 23.10.2020
По желание и срещу допълнително заплащане – Полет с балон над Кападокия. Мероприятието се провежда рано сутрин около 05:00 часа. В цената е включен: трансфер, лека закуска, застраховка и сертификат (времетраене около 3 часа)

Закуска. Възможност за фото пауза при природния феномен Трите грации – символите на Кападокия. Отпътуване за Бурса. Следобяд пристигане в Бурса, настаняване в хотел 4*. Свободно време за разходка.

Вечеря в ресторанта на хотела с музика и танци. Нощувка в Бурса.

8 Ден / 24.10.2020
Закуска. Панорамна обиколка на Бурса, четвъртият по големина град в днешна Турция, първа столица на османската империя и важен търговски център, разположен на западния край на древния път на коприната. От тук произлизат популярните турски храни – ореховката и искендер кебапът. Обзорна обиколка на града с екскурзовод на български език– Зелената джамия, Улу джамия и Коза хан. Свободно време за разглеждане на Зелената джамия, красивите градски паркове и пазарите, предлагащи типичните за ориента стоки и сувенири. 13.30 ч. Отпътуване за България през Истанбул – почивка по пътя. Пристигане в България късно вечерта.


Цена: 660 лв, с ранни записвания до 30.01.2020 год с внесен депозит 200 лв
Цена след промоционалния период: 690 лв, с внесен депозит 280 лв

Цената включва:
 • Транспорт с луксозен автобус
 • Фериботни такси, за ферибот през пролива Дарданелите
 • 7 нощувки със закуски и вечери, една от тях с музикална програма
 • Обзорни обиколки на Анталия, Коня, Кападокия и Бурса
 • Медицинска застраховка с асистанс – 5000 евро
 • Представител от агенцията през цялото време

Цената не включва програми и входни такси по желание:
 • Входна такса за Троя – 10 евро
 • Входна такса за басейна на Клеопатра в Памукклае, Античният град Йераполис и екскурзовод на български език – 18 евро
 • Изкачване с лифт на връх Тахталъ 2365 м – 35 евро
 • Входна такса за Дюденските водопади - 3 евро

Допълнителни посещения:

 • посещение на подземен ресторант в Кападокия– цена 25 евро на човек при група минимум 20 туриста и включва: автобусен трансфер, напитки неограничено и мезе към тях (ядки, парченца плодове), танц на дервишите, богата фолклорна и забавна програма и ориенталски танцьорки.
 • Разходка с балон над Кападокия – 150 – 170 евро на човек (разходката започва в 05:00 часа сутринта и трае около час, балона се издига до 800 метра и лети на различни височини). Очаква ви едно невероятно приключение!

Ориентировъчни цени:

Кападокия: за скалните църкви в Гьореме 30 TRL, Учхисар 7 TRL, за подземен град Каймаклъ 25 TRL, „Зелве” - 10 TRL;

!!! Възможна е лека промяна на входните такси поради смяна в курса на турската лира

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg