Всички програми

Очарованието на Балчик и Старопрестолни столици
Маршрут:
Сливен – Велики Преслав – Мадарски конник – Плиска - Балчик – нос Калиакра - Сливен

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Цена от: 195 лв.
Програма
1 Ден:

Отпътуване от Сливен 06:00 ч. по маршрут Сливен – Велики Преслав – Плиска – Балчик. Пристигане във Велики Преслав. Посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 км. на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по–късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, воин и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 г. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.

Отпътуване за Първата българска столица - Плиска. По пътя посещение на Мадарския конник.
Плиска е град в Североизточна България, област Шумен. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най- многолюден град на ранносредновековната българска държава. Най–важната и най–пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град. Резиденцията била издигната на мястото на временен бивак, центърът на който бил постепенно застрояван с дворцови постройки. Първите дворци имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, по–късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Защитен с масивна стена от дърво, дворцовият център се разполагал в средната част на т. нар. Вътрешно землено укрепление, затварящо площ от около 0,8 кв. км.. Посещение на Историко-археологически музей Плиска и Двора на кирилицата.

Отпътуване за Балчик. Настаняване в хотел в района на Балчик. Вечеря с музикална програма. Нощувка.

2 Ден:

Закуска. Отпътуване за Ботаническата градина в Балчик. Посещение на Ботаническата градина. Днешната ботаническа градина съществува от 1955 г. Част от общата й площ (194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно–парковият комплекс ‘’Двореца’’ също се намира в ‘’двора’’ на ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и др. Дворецът е построен от 1924 г. до 1927 г. в непосредствена близост до морския бряг. Той е на 3 етажа и има кула, която наподобява минаре на джамия.

В ботаническата градина има над 3000 вида растения от цял свят, между които субтропични и тропични екзотични растения. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти (някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинго, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай) и много др. Освен всичко това, в градината има много видове цветя и цветни храсти. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината.

Отпътуване за нос Калиакра. Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга. В една от пещерите на нос Калиакра е уреден музей, където могат да се видят много археологически находки, открити при разкопки в резервата. Сред най-атрактивните експонати е макет на древната крепост, който демонстрира как е изглеждала в миналото. Крепостта е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение

Отпътуване за Сливен с кратки почивки.
Пристигане в Сливен вечерта.


Цена: 195 лв.
Цената включва:
Една нощувка със закуска, вечеря и музикална програма
Транспорт с луксозен автобус
Застраховка злополука на местата
Всички видове задължителни застраховки за автобуса

Цената не включва:
Входове и беседи за забележителностите (по желание)

  • Археологически музей Велики Преслав - / работещи - 6 лв, пенсионери - 3 лв, учащи - 2лв
  • НИАР Плиска - / работещи и пенсионери - 6 лв, учащи - 3 лв
  • Двор на Кирилицата - / работещи -10 лв, пенсионери - 4 лв, учащи - 4 лв
  • Ботаническа градина - гр. балчик - / работещи - 15 лв, пенсионери и учащи - 5 лв
  • Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ - / работещи - 15 лв, пенсионери и учащи - 5 лв
  • Археологически резерват Калиакра - / работещи и пенсионери - 3 лв, учащи - 1,50 лв
Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg