Всички програми

ДУХЪТ НА РОДОПИТЕ
Маршрут:
Сливен – „Ягодинска пещера” – Орлово око – Девин – пещерата „Дяволското гърло” - Широка лъка – Пампорово – Бачковски манастир - Сливен

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
18.05.2024 г.

Цена от: 190 лв.
Програма
1 Ден: Oтпътуване от Сливен в 05:00 ч. Пътуване през Пловдив – Кричим – Девин.
Преминаване през през Буйновското ждрело към „Ягодинската пещера” - то е най-дългото в България, заема участък от 16 км с огромни скални масиви, които се извисяват над реката. На места те почти се докосват и създават илюзията, че можеш да ги надскочиш. Очарованието му се допълва и от прочутата „Ягодинска пещера”. Посещение на пещерата. Престоят вътре е около 1 час, температурата – приблизително 6 градуса. Възможност за разглеждане на естествения вход на пещерата, богата на скални образувания, с експозиция на енеолитни жилища. Възможност за обяд в ресторант до „Ягодинската пещера” и свободно време в района. По желание - изкачване до панорамната площадка Орлово око с джипове. Орлово око привлича туристите чрез единствената у нас площадка, монтирана на ръба на скалите над Ягодинска пещера на височина 1563 м на върха, носещ името на повелителя на гръмотевиците - Св. Илия. От нея се разкрива незабравим изглед като от птичи поглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Продължителността на приключението е около 2 часа.
По желание обяд в заведение с автентична родопска кухня в района на Ягодинската пещера. Отпътуване за гр. Девин. След обяд настаняване в хотел в Девин. Свободно време за релакс в басейните и спа центъра на хотела. Вечеря с музикална програма. Нощувка.

2 Ден: Закуска. В 09:00 ч. отпътуване за пещерата „Дяволско гърло” като преминаваме през Триградското ждрело. То е най-величественото от всички в България – на второ място по дължина след Буйновското ждрело. Разположено в по поречието на река Триградска в Западните Родопи и е само на 1,5 км северно от село Триград. Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера „Дяволското гърло”, която е част от него. Посещение на пещерата „Дяволското гърло”. Ще имате възможност да вървите по стъпките на Орфей до мястото, където според легендата се спуснал в Подземното царство в името на любовта си към Евридика.
Продължаваме към с. Широка лъка. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните са били прочути като майстори-строители. Широка лъка е известна и с песните си, съпроводени от ниския, звучен глас на каба гайдата. Широка лъка с право може да се нарече „храм” на Родопската песен. Свободно време за разходка.
След това поемаме към Асеновград през Пампорово. По път посещение на Бачковския манастир – един от най-старите и втория по големина български манастир. Това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Св. Богородица, за която се смята, че е чудотворна, а старинните стенописи се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI и XII век. Ще имате възможност да се насладите на атмосферата, спокойствието и красотата в църквата и манастирския двор, където растат редки растителни видове, като джинджифил, райска ябълка, магнолия, лаврово дърво и др. Свободно време за разходка или късен обяд в заведенията в района на манастира. Отпътуване за Сливен. Пристигане в Сливен вечерта.


Цена: 190 лв.
Цената включва:

• Транспорт с луксозен автобус
• 1 нощувка със закуска, вечеря и музикална програма в гр. Девин
• Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:

• По желание доплащане за самостоятелна стая – 20 лв.
• Входна такса за пещерата „Дяволското гърло” – 6 лв. -работещи; 5 лв - пенсионери; 3 лв - ученици
• Входна такса за пещерата „Ягодинска пещера” – 8 лв.
• Пътуване в Буйновското ждрело с наети местни микробуси – 8 лв./ човек отиване и връщане Тешел-Ягодина-Тешел поради тесния път и невъзможността за преминаване с голям автобус
• Пътуване към Орлово око с джипове (мин. брой туристи - 6) - 12 лв/човек
• Разходи от личен характер

ЗАБЕЛЕЖКА: Заявяване и осъществяване на допълнителните плащания за екскурзията на място в офиса най-късно 5 дни преди тръгване.
Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg