Всички програми

Вълшебството на Мала Азия - Кападокия
Маршрут:
Анкара – Кападокия - Бурса

Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Дати на отпътуване:
10.04.2020 г.

Цена от: 490 лв.
Програма
Кападокия, е разположена в сърцето на Анадола, между Понтийските и Тавърските планини, между Соленото езеро и река Ефрат. В тази земя, извадена от сънищата и фантастичните приказки, вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. „Земя на светци” - родно място на Свети Георги, тя е едно от големите хранилища на средновековното православие и ранно-християнска култура. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО.

1 ден: Отпътуване от Сливен в 23:00 ч., с възможност за качване от Нова Загора, Стара Загора и Ямбол.

Кратки почивки по време на пътуването. Преминаване през Истанбул на път за Анкара. Около 18.00 ч. пристигане в Анкара и настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка в Анкара.

2 Ден: Закуска. В 08.30 ч. започва обзорна автобусна екскурзия с лицензиран екскурзовод на български език в Анкара – посещение (без включени входни такси) на музея на Анатолийските цивилизации (археологическия музей), мавзолея на Ататюрк, Анкарската крепост. По обяд отпътуване за Кападокия - по пътя разглеждане и фото-пауза при второто по големина в света солено езеро Туз гьолу (Соленото езеро), разположено на 905 м надморска височина. Пристигане и настаняване в хотел 3*. Вечеря. След вечеря срещу доплащане – посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма – танц на дервишите и ориенталски танцьорки, турски напитки неограничено, ядки. Нощувка в Кападокия.

3 Ден Закуска. Целодневна екскурзия в Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Област известна със своите причудливи земни форми образувани преди 60 милиона години, след едновременното избухване на два вулкана Ерчийес и Хасандаг - Областта Кападокия е спомената още в Библията. Ранните Християни са се заселили в областта, за да изповядват религията си спокойно. Под действието на водата и вятъра са се образували причудливи форми, шедьоври на творчеството на природата. Посещение на местността Юргюп с гигантските си конуси и комини.Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно направените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били къщи. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Следва посещение на долината Дервент – Червената долина, долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството. Програмата продължава с посещение на местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални коминии религиозен християнски център – църквата на Симон Стоукник. Разходка в градчето Аванос – древната Ванеса, от където има невероятна гледка към Къзълърмак, Червената река. Градът е известен с грънчарството, практикувано от векове, като се използва пръст от наносите на реката. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни. Посещение на открития музей Гьореме - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите /някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма, което било основният начин на „комуникация” в онези времена/. Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, разположена на най-високия връх в региона и предлагаща великолепна гледка над цялата област. В късен следобед връщане в хотела.Вечеря. По желание посещение на автентично шоу на Дервиши. Богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна. Разнообразно меню, което включва различни салати и напитки турско производство, без лимит. Нощувка.

4 Ден Закуска. Възможност за фото пауза при природния феномен Трите грации – символите на Кападокия. Отпътуване за Бурса. Следобяд пристигане в Бурса, настаняване в хотел 4*. Свободно време за разходка. Нощувка.

5 Ден Закуска. 08.30 ч. Бурса, четвъртият по големина град в днешна Турция, първа столица на османската империя и важен търговски център, разположен на западния край на древния път на коприната. От тук произлизат популярните турски храни – ореховката и искендер кебапът. Обзорна обиколка на града с екскурзовод на български език– Зелената джамия, Улу джамия и Коза хан. Свободно време за разглеждане на Зелената джамия, красивите градски паркове и пазарите, предлагащи типичните за ориента стоки и сувенири. 13.30 ч. Отпътуване за България през Истанбул – почивка по пътя. Пристигане в България късно вечерта.
Цена 490 лв.

Цената включва:

 • транспорт със собствен комфортен автобус;
 • гранични, пътни такси и паркинг;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 4*;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в Кападокия в хотел 3*;
 • 1 нощувка със закуска в Бурса в хотел 4*;
 • лицензиран екскурзовод на български език по време на пътуването;
 • обзорна автобусна и пешеходна обиколка на Анкара;
 • обзорна автобусна и пешеходна обиколка на обектите в областта Кападокия;
 • представител от агенцията по време на цялото пътуване
 • медицинска застраховка с асистънс

Цената не включва:

 • доплащане за единична стая – 100 лв;

 • входни такси за всички обекти, включени в програмата, които се заплащат на място в турски лири.

Допълнителни посещения:

 • посещение на подземен ресторант в Кападокия– цена 25 евро на човек при група минимум 20 туриста и включва: автобусен трансфер, напитки неограничено и мезе към тях (ядки, парченца плодове), танц на дервишите, богата фолклорна и забавна програма и ориенталски танцьорки.

 • Разходка с балон над Кападокия - 140 евро (разходката започва в 05:00 часа сутринта и трае около час, балона се издига до 800 метра и лети на различни височини). Очаква ви едно невероятно приключение!

Ориентировъчни цени:
Анкара: музей на Анатолийските цивилизации 20 TRL;
Кападокия: за скалните църкви в Гьореме 30 TRL, Учхисар 7 TRL, за подземен град Каймаклъ 25 TRL, „Зелве” - 10 TRL;

!!! Възможна е промяна на входните такси

Допълнителна информация:
 • Необходими документи – валиден международен паспорт; - за лицата под 18 години, пътуващи сами не-придружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие.
 • Срок за уведомление от страна на агенцията при не осъществяване на пътуването поради недостатъчен брой пътуващи - 14 дни преди датата на тръгване;
Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg