Всички програми

Сълзите на чудотворната икона - Рилски манастир, Роженски манастир и Рупите
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Рилски манастир- Рупите- Роженски манастир- Преподобна Стойна

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
20.07.2024 г.,    17.08.2024 г.

Цена от: 190 лв.
Програма
Сред величествените гори на Рила потопете се в хармонията и покоя, който се разстила в цялата околност и ви привлича неудържимо към духовност и култура.

Най - големият духовен център по българските земи Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица” - най - внушителният паметник на българската архитектура.

Посещение на село Златолист, което е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна.

Посетете Роженския манастир, където се намира, най-известната Чудотворна икона "Света Богородица Портаитиса". Иконата бива изнасяна, и вярващите могат да видят сълзите и, и нейните чудеса.

Българските манастири, които са тясно свързани с историческата съдба на
страната и българския народ. От самото си създаване те се превръщат в
центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи
националните ценности през трудни за държавата периоди.

Мелник е спокойствие, романтика и аромат на грозде
Най-истинската, най-голямата любов те спъва внезапно, ти падаш в нейния поглед и тя става за теб лоза, висока до Бога, по която вечната жажда се изкачва, за да направи огнено вино от гроздовете на звездите". Тези думи на поета Евтим Евтимов са сладки като мелнишко вино - упояват душата и карат сърцето да пламти от любов.

1. Ден: Отпътуване от гр. Сливен в 06:00 часа от площад „Хаджи Димитър”, от гр.Стара Загора в 07:00 часа от спирка пред хотел "Железник", от Чирпан - 07:30 часа. Отпътуване за Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица” - най- внушителният паметник на българската архитектура и най- големият духовен център по българските земи (престой около 3 часа за разглеждане на манастира). По брега на Рилската река ще се насладите на зеленина, шум на река, мирис на гора, ще имате възможност за кратка почивка и обяд в някое от китните ресторантчета. Отпътуване за Рупите и църквата „Св. Петка Българска” на пророчицата Ванга. Настаняване в хотел 3*.


Вечеря с музикална програма. Нощувка в Мелник.

2. Ден: Закуска. Свободно време в гр.Мелник. Градът е съчетание от невероятна природа - скали, скупчени около къщи върху хълмовете, легендарна история, култура и вино. Възхищение будят сгушените една над друга бели къщи с красиви еркери и тихи дворове, потънали сред зеленината и спокойствието на отколешна слава. Посещение на винарната „Кордопулова къща” - това е чудесен начин да се запознаете с местните сортове и традиции във виноделието.
Освен история и архитектура, Мелник е и вино. В пясъчните пирамиди, които го опасват от всички страни, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино.
Посещение на Роженски манастир който се намира до Мелник, където всъщност се намира най-известната манастирска Чудотворна икона . Той е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес.

Пътувайки по път, осеян с особено красива група пясъчни образувания пристигаме в село Златолист. Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората.
В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. Оригиналната плоча е открадната, на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс. Тук се намира и единствената в света "гола" икона.
В женското отделение е запазена стаята, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Късно вечерта пристигане в Стара Загора и Сливен.


ЦЕНА: 190 лв.
ДЕТЕ ДО 11- ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, НАСТАНЕНО С ДВАМА ВЪЗРАСТНИ- 130 лв.
ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЕДИНИЧНА СТАЯ- 60 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
  • Транспорт с луксозен автобус
  • Една нощувка със закуска и вечеря с музикална програма в Мелник, в хотел 3*
  • Медицинска застраховка
  • Представител от Глобус-ЕСКак да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg