Екскурзии в България

Разходка в миналото-Старите столици и Свещарската тракийска гробница
Маршрут:
Сливен – Велики Преслав – Плиска – Свещари – Демир Баба Теке

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
03.09.2022 г.

Цена от: 115 лв.
Програма
1 Ден:
Отпътуване от Сливен 06:00 ч. по маршрут Сливен – Велики Преслав – Плиска. Пристигане във Велики Преслав. Посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 км. на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по–късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, воин и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 г. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.
Отпътуване за Първата българска столица - Плиска. Плиска е град в Североизточна България, област Шумен. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най- многолюден град на ранносредновековната българска държава. Най–важната и най–пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град. Резиденцията била издигната на мястото на временен бивак, центърът на който бил постепенно застрояван с дворцови постройки. Първите дворци имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, по–късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Защитен с масивна стена от дърво, дворцовият център се разполагал в средната част на т. нар. Вътрешно землено укрепление, затварящо площ от около 0,8 кв. км.. Посещение на Историко-археологически музей Плиска и Двора на кирилицата.
Отпътуване за Разград. Настаняване в хотел в района на гр Разград. Вечеря с музикална програма. Нощувка.

2 Ден:
Закуска. Отпътуване към Националния историко-археологически резерват „Сборяново” – ще се очаровате от магията на този уникален комплекс, очертаващ обиколка на внушителен център на гетските племена, състоящ се от селища, светилища и некрополи. Първо ще имате възможността да разгледате забележетелната Свещарска тракийска царска гробница, тя е открита през 1982 год при разкопки. Построена е в първата четвърт на 3 век п.Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Гробницата е изградена от големи варовокови блокове. Състои се от „дромос” (коридор) и 3 помещения – камери, като всяка камера е покрита с отделен свод. Не случайно е попаднала в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985.
Следващият ни обект за посещение е "Демир баба Теке" - гробницата тюрбе на алианския светец Демир баба. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето Демир баба, е било свещено зa населявалите този район различни племена и народи повече от 2000г преди построяването му. Християните също почитат мястото. Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Носят се много легенди и поверия които ще чуете, видите, а може и да опитате...
Свободно време за разходка.
В късен следобед отпътуване за Сливен с кратки почивки. Пристигане в Сливен вечерта.


ЦЕНА: 115 лв

Цената включва:

Една нощувка със закуска, вечеря и музикална програма
Транспорт с луксозен автобус
Застраховка злополука на местата
Всички видове задължителни застраховки за автобуса
Представител от Глобус ЕС по време на цялото пътуване

Цената не включва:

Входове и беседи за забележителностите (по желание):
Свещарската гробница – 10 лв за възрастни; 5 лв за ученици и пенсионери
ВХОДНА ТАКСА за Археологически музей „Велики Преслав“ и Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ с включени беседи – 6 лв
Археологически музей Плиска – 5 лв
Двора на кирилицата в Плиска – 8 лв

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg