Словения

Хърватска приказка и словенски тайнства
Маршрут:
Сливен - София - Белград - Загреб - Блед - Постойна - Любляна - Плитвички езера - София - Сливен

Продължителност:
4 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Автобус

Цена от: 420 лв.
Програма
1 ден: Отпътуване от Сливен в 04:00 ч. по маршрут София – Белград - Загреб. Пристигане в Загреб - град с уникална атмосфера и свой собствен дух. Той е построен с предварително планирана архитектура между две средновековни селища: Каптол и Градец, с много паркове, обкръжаващи го под формата на подкова и е прекрасен пример за идеалния град на 19 век. Разглежда се централният площад Бан Йосип Йелачич, старият Градец с църквата Св. Марк, Катедралата на Каптол до колоритния пазар Долац. Нощувка в Загреб.

2 ден: Закуска. Отпътуване за Словения. Pазходка в най-големия курорт – Блед. Може би ако Раят имаше облик, то това би било езерото Блед- най-прекрасното място, което природата е създала.Две са основните забележителности на Блед - изваяният в скалите замък, датиращ от XIII век, и островът по средата на езерото, на който е разположена часовниковата кула „Успение". С тази часовникова кула е свързана и красива легенда: ако застанете под камбаните и си намислите желание, то непременно ще се сбъдне. До голяма степен притегателността на това място се дължи на голямото езеро, водещо началото си от ледниците. Незабравима гледка оставя църквата от десети век „Свети Мартин”, изградена на самотен остров в езерото. Кацнал на един скалист връх издигащ се непосредствено до езерото, заобиколен от гъсти иглолистни гори, замъкът „Блед” изглежда фантастично. В далечината зад него се простират Алпите. По желание посещение с “плетна” на единствения остров на Словения и църквата намираща се на него. Програма в Постойна. Посещение на природния феномен „Постойна – яма” – втората по дължина пещера в Европа / над 20 км./, известна със своите скални образувания и чудесната акустика. Разглеждане на пещерата с електрическо влакче. Посещение на замъка Предяма – изграден в самата скала. Построен преди 700 години на височина 123м., той е служел за убежище на непокорния рицар Еразем от Предяма. Туристическа програма в столицата на Словения –Любляна - един град с душа. За да го почувстваш, достатъчно е да се разходиш в стария бароков град, сгушен в подножието на хълма със Замъка, да откриеш къщите в стил Сецесион и шедьоврите на известния архитект Плечник. Нощувка в Постойна.

3 ден: Закуска. Отпътуване към Плитвичките езера- тюркоазените очи на Хърватска. Туристическа разходка в най-познатия и известен национален парк на Хърватска, включен в списъка на ЮНЕСКО. Паркът заема територията от приблизително 30 000 ха, от които 217 ха се падат на езерата. Те са 16 на брой, свързани посредством 56 водопада. Разделят се условно на Горни езера и Долни езера. Най-високо над морското равнище е „Прошанското езеро“ (639 метра), а най-ниско е „Новаковица брод“ (503 метра). Горните езера се намират в доломитската долина и са заобиколени от гъста гора. Долните езера са заобиколени само от храсти и лежат върху варовити скали. Те са по-малки и по-плитки. Езерата черпят вода най-вече от реките „Бьела“ и „Црна риека“, които се събират в един ръкав южно от „Прошанско езеро“. Нощувка в района на Плитвички езера.

4 ден: Закуска. Отпътуване за България с кратки почивки. Пристигане в Сливен вечерта.

Цена: 390 лева, промоционална цена до 20.05.2017, с внесен депозит 30%
Цена след промоционалния период: 420 лева
Цената включва:
 • Транспорт с луксозен автобус
 • 3 нощувки със закуски - 1 в Загреб, 1 в Постойна, 1 около Плитвице в хотел 2 / 3*
 • медицинска застраховка с асистанс
 • туристическата програма в Загреб, Любляна, Постойна, езерото Блед и Плитвички езера
 • представител на фирмата придружаващ групата


Цената не включва:
 • доплащане за единична стая – 20 евро на вечер
 • входна такса за Плитвички езера от 110 hrk
 • входна такса за Пещерата Постойна 23,90 евро възрастни; 19,10 евро студенти; 14,30 евро деца 9 - 15 г.
 • разходи от личен характер

Необходими документи:
 • лична карта или задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца след датата на завръщане от екскурзията – копие от документа се предоставя в офиса на фирмата при депозитната вноска. Визи не се изискват.
 • за деца под 18 години – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители – попълва се по образец.
Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg