Всички програми

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН И ЗАВЛАДЯВАЩ
Маршрут:
Сливен- Истанбул – Адана - Хатай – Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин --Мидият –Диарбакър – Татван – Ван - Истанбул- Сливен

Продължителност:
10 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
01.04.2022 г.

Цена от: 1290 лв.
Програма
12 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ 12 ДНИ,10 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!

1 ден:Отпътуване от Сливен в посока Истанбул според часовете на полета, който се определя и обявява по-късно. Кратки почивки по пътя.

2 ден: Истанбул -Адана-Полет.
Пристигане на летището и ранен полет с турските авиолинии: Истанбул- Адана. Пристигаме в Адана около обяд. Разглеждаме Археологическия музей, джамията Сабанджъ , каменният мост на река Сейхан и часовниковата кула и много други след което се настаняваме в хотела, свободно време. Вечеря. Нощувка в хотела.

3 ден: Адана - Хатай

Закуска в хотела.
Потегляме за Хатай . По пътя ще спрем за малко и ще посетим най- големият Керван сарай построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик . Пристигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай.
Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски/, който основал повече от десет града с името Антиохия,с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се богатият археологически музей , открит преди 2 години с разкошни мозайки .
Свободно време в Хатай

Настаняване, вечеря и нощувка.

Километри за деня : 114 км.

4 ден: Хатай - Газиантеп

Закуска в хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат . Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща – 1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на музайките - ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .
Километри за деня : 167 км.


5 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела.
Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Време за обяд .
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км

6 ден: АДЪЯМАН – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа
Закуска в хотела.
Следват Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Свободно време на чаршията на Урфа.
Настаняваме се в хотела .
Вечерта -Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа/ прочутото чий кюфте- приготвя се пред посетителите / по желание - цена 15 евро/. Тези които не желаят - ще им бъде организирана вечеря извън хотела /
Нощувка .
Километри за деня :96 км.

7. ден: УРФА - Мардин

Потегляме към Мардин . По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Следва програма в Мардин - турският Ерусалим –разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами, Шехидие джами . Време за покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

Километри за деня : 175 км.

8 ден- МАРДИН

Закуска в хотела
Потегляме към Мидият - 45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните.
Потегляме за Мардин -65 км. -1 час. Пристигане в хотела Вечеря. / включена в цената -без напитки /
Нощувка

9 ден- МАРДИН - ДИАРБАКЪР

Закуска в хотела.
Потегляме за Диарбакър- неофициалната столица на кюрдите . Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, старият мост, Хасан паша хан.
Свободно време в столицата на кюрдите.
Вечеря. Нощувка .

Километри за деня: 90 км

10 ден: Диарбакър - Татван

Закуска в хотела.
Потегляме за Татван през Силван и Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут .Пристигаме на мястото,където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван . Ще имаме свободно време. Вечеря. Нощувка.

Километри за деня - 192 км


11 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .

Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е крепоста Ван в центара на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Километри за деня- 147 км
12 Ден: Ван - Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата , откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела

Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ
Посрещане от автобус на "Глобус ЕС" който ще ни чака на летището и потегляне за България.Полетното разписание ще бъде обявено по-късно.

Цена: 1290 лв на човек в двойна или тройна стая

Цена на човек в самостоятелна стая: 1490 лв
Цена на дете до 11.99 години, настанено с двама възрастни: 990 лв

Цената включва:
Самолетен билет – Истанбул –Адана / Ван - Истанбул
Летищни такси
Трансфери от летищата
Трансфер : Сливен - Истанбул – Сливен /автобус/
10 нощувки със закуски и вечери в Анадола в хотели 4* и 5*
1 нощувка в Адана
1 нощувка в Хатай
1 нощувка в Газиантеп
1 нощувка в Адъяман
1 нощувка в Шанлъурфа
2 нощувки в Мардин
1 нощувка в Диарбакър
1 нощувка в Татван
1 нощувка във Ван
Лицензирани турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през цялото време / и беседи във всички обекти
Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирма
Безплатна вода по време на пътуването


Цената не включва:
  • Обяди - местна кухня от всеки район - около 50 лири / един обяд/
  • Питиета по време на хранене

  • Входни такси по желание:
Tarsus
Arkeoloji Müzesi затворен
St. Paul Kilisesi 10 TL

Hatay
Hatay Arkeoloji Müzesi 30 TL
Aziz Peter 30 TL

Gaziantep
Zeugma 30 TL

Adıyaman
Nemrut Dağı 25 TL
Karakuş БЕЗПЛАТНО
Arsemia БЕЗПЛАТНО

Şanlıurfa
Arkeoloji Müzesi 18 TL
Hz. İbrahim Mağarası БЕЗПЛАТНО
Sıra Gecesi - yemek ve yemeksiz
Harran Örenyeri БЕЗПЛАТНО
Göbeklitepe 45 TL
Halfeti Gemi

Mardin
Dara БЕЗПЛАТНО
Deyrülzafaran 10 TL
Kasimiye Medresesi БЕЗПЛАТНО
Kırklar Kilisesi БЕЗПЛАТНО
Mor Gabriel 10 TL

Diyarbakır
Arkeoloji Müzesi 10 TL

Tatvan
Ahlat Selçuk Mezarlığı БЕЗПЛАТНО
Nemrut - Minibüs

Van
Arkeoloji Müzesi 10 TL
Van Kalesi (Tuşpa) 10 TL
Kedi Evi 2 TL
Akdamar Kilisesi 25 TL
Akdamar Gemi

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg