Всички програми

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН И ЗАВЛАДЯВАЩ
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:
Сливен- Истанбул – Адана - Хатай – Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин --Мидият –Диарбакър – Татван – Ван - Истанбул- Сливен

Продължителност:
10 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
16.09.2022 г.,    28.10.2022 г.

Цена от: 1590 лв.
Програма
12 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ 12 ДНИ,10 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

20.05.2022 г. - STOP SALE
16.09.2022 г. -ПОТВЪРДЕНА- РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
28.10.2022 г. -ПОТВЪРДЕНА- РАННИ ЗАПИСВАНИЯ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА ДА ИСКАТЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕТЕ!

1 ден:Отпътуване от Сливен в посока Истанбул според часовете на полета, който се определя и обявява по-късно. Кратки почивки по пътя.

2 ден: Истанбул -Адана-Полет.
Пристигане на летището и ранен полет с турските авиолинии: Истанбул- Адана. Пристигаме в Адана около обяд. Разглеждаме Археологическия музей, джамията Сабанджъ , каменният мост на река Сейхан и часовниковата кула и много други след което се настаняваме в хотела, свободно време. Вечеря. Нощувка в хотела.

3 ден: Адана - Хатай

Закуска в хотела.
Потегляме за Хатай . По пътя ще спрем за малко и ще посетим най- големият Керван сарай построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик . Пристигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай.
Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски/, който основал повече от десет града с името Антиохия,с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се богатият археологически музей , открит преди 2 години с разкошни мозайки .
Свободно време в Хатай

Настаняване, вечеря и нощувка.

Километри за деня : 114 км.

4 ден: Хатай - Газиантеп

Закуска в хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат . Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща – 1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на музайките - ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .
Километри за деня : 167 км.


5 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела.
Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Време за обяд .
Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км

6 ден: АДЪЯМАН – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа
Закуска в хотела.
Следват Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Свободно време на чаршията на Урфа.
Настаняваме се в хотела .
Вечерта -Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа/ прочутото чий кюфте- приготвя се пред посетителите / по желание - цена 15 евро/. Тези които не желаят - ще им бъде организирана вечеря извън хотела /
Нощувка .
Километри за деня :96 км.

7. ден: УРФА - Мардин

Потегляме към Мардин . По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Следва програма в Мардин - турският Ерусалим –разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами, Шехидие джами . Време за покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

Километри за деня : 175 км.

8 ден- МАРДИН

Закуска в хотела
Потегляме към Мидият - 45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните.
Потегляме за Мардин -65 км. -1 час. Пристигане в хотела Вечеря. / включена в цената -без напитки /
Нощувка

9 ден- МАРДИН - ДИАРБАКЪР

Закуска в хотела.
Потегляме за Диарбакър- неофициалната столица на кюрдите . Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, старият мост, Хасан паша хан.
Свободно време в столицата на кюрдите.
Вечеря. Нощувка .

Километри за деня: 90 км

10 ден: Диарбакър - Татван

Закуска в хотела.
Потегляме за Татван през Силван и Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут .Пристигаме на мястото,където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван . Ще имаме свободно време. Вечеря. Нощувка.

Километри за деня - 192 км


11 ден : Татван – Ван и Акдамар

Закуска в хотела .

Отпътуваме за Ван
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е крепоста Ван в центара на града Ван и наскоро откритият богат археологически музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.
Километри за деня- 147 км
12 Ден: Ван - Разглеждане на къщата на ванските котки и килимарницата , откъдето можете да си закупите килими.

Закуска в хотела

Свободно време във Ван за последни покупки .
Следва посещение на за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието, където се тъкат килими .
Километри за деня : 50 км.
Отпътуване за летището за полет ВАН – ИСТАНБУЛ
Посрещане от автобус на "Глобус ЕС" който ще ни чака на летището и потегляне за България.Полетното разписание ще бъде обявено по-късно.

Цена с ранни записвания до 30.05.2022 и депозит от 30 % - 1590 лв. на човек в двойна или тройна стая
Цена след промоционалния период - 1700 лв.

Цена на човек в самостоятелна стая: 1840 лв./ след промоционалния период цената е 1940 лв
Цена на дете до 11.99 години, настанено с двама възрастни: 1200 лв./ след промоционалния период цената е 1300 лв

Цената включва:
Самолетен билет – Истанбул –Адана / Ван - Истанбул
Летищни такси
Трансфери от летищата
Трансфер : Сливен - Истанбул – Сливен /автобус/
10 нощувки със закуски и вечери в Анадола в хотели 4* и 5*
1 нощувка в Адана
1 нощувка в Хатай
1 нощувка в Газиантеп
1 нощувка в Адъяман
1 нощувка в Шанлъурфа
2 нощувки в Мардин
1 нощувка в Диарбакър
1 нощувка в Татван
1 нощувка във Ван
Лицензирани турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през цялото време / и беседи във всички обекти
Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирма
Безплатна вода по време на пътуването


Цената не включва:
  • Обяди - местна кухня от всеки район - около 50 лири / един обяд/
  • Питиета по време на хранене
  • Вечеря с музикална програма- 15 EUR

Препоръчваме закупуване на MUSEUMPASS- 600 TL,
който е валиден за 15 дни и ви дава възможност за посещение на всички музеи и исторически обекти.

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg