Всички програми

КАРАДЕНИЗ – Западното Черноморие на ТУРЦИЯ
НОВО
Маршрут:
Сливен–Истанбул–Амасра– Сафранболу–Самсун-Амасия–Чорум–Ескишехир–Бурса

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
29.10.2021 г.

Цена от: 730 лв.
Програма
1 ден: Сливен – Истанбул
23.00 – Тръгване от Сливен в 23:00 часа.
Около 08.30 – пристигане в Истанбул. Кратка почивка за освежаване.
В 10:00 започваме обиколната програма.Около 14:00 настаняване в хотел 4 * в Истанбул. Кратък брифинг от фирмата партньор, среща с екскурзовода. В 14.30 желаещите могат да се включат в екскурзии които допълнително ще се уточнят. И отделно за желаещите – ранна вечеря в рибен ресторант – 22 евро на човек /без напитки. Нощувка.
Километри за деня: 420 км.

2 ден: В 07. 00 ч.след ранна закуска в хотела тръгваме за – Амасра – Сафаранболу. Редовни почивки по пътя. Спиране за обяд.
Разглеждане на Амасра - Черноморската перла на Турция. Амасра е малък град, разположен в северната част на азиатска Турция по крайбрежието на Черно море. Населението е само 7000 души. Градчето се състои от две части – континентална и островна. Те са свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя. Амасра е наречена Перлата на турското Черномория заради извънредно красивата си природа. Градът е заобиколен от високи скалисти планини, покрити с борови гори. През лятото температурата на морската вода е средно 23 градуса, а през зимата въздухът не става по-студен от 1 градус. Самият град е един гигантски музей на открито с паметници от Римската импераия, Византия и Османската империя. Амасра е столицата на Еритрея.

След обяд пътуваме за Сафранболу.
Вечерта пристигаме в Сафранболу. Вечеря в хотела. Нощувка.
Километри за деня : 550 км

3 ден – Сафранболу – Самсун
Километри за деня : 435 км
Закуска в хотела
Туристическа програма в Сафранболу.
Град Сафранболу (Safranbolu) - с най- красивите къщи се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км. от Черно море. Той е с древна история и забележителна архитектура, превърнала го в една от най-интересните туристически дестинации в района. Известен е като производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и името му.
Сафранболу става известен обаче не с шафрана, а с историческия си център, който през 90-те години на миналия век започва отново да гъмжи от живот, а старите къщи масово започват да се ремонтират, без да се променя видът им, запазил се от периода на 17-19 в. В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил. В момента в града има 25 джамии, 5 хамама, 3 кервансарая, 5 тюрбета , 8 исторически чешми и 300 запазени къщи в османски стил .
Една от забележителностите на Сафранболу е Кристалната тераса / CAM SEIYR/ , която се намира в Каньона Токатлъ. Построена е на 80 метра над дълбокият каньон , площта е 100 кв. м. и има капацитет да издържи – 400 души.

Сафранболу е известен като град-музей на открито, така че си заслужава да се разходите из цялата му стара част. Основните забележителности в града са от далечната 1322 г. Това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня.
В разходката ни из центъра на Сафранболу задължително ще включим и посещение на Къщата на управителя. Тя е с много богато минало и наскоро реставрирана с мебелировка от преди 200 години. Ще разгледаме Слънчевия часовник, множеството стари мостове .Следват посещения на : Конаците на Шафранболу, Държавния конак , Часовниковата кула, Джамията на Мехмет паша. И………. разбира се ще пием чай от шафран!

След обяд потегляме за Самсун
Настаняване в Самсун. Вечеря в хотела. Нощувка .
Километри за деня : 436 км

4 ден – Самсун – Амасия
Километри за деня: км
Закуска в хотела.
Туристическа програма в Самсун – «ЗЕНИЦАТА НА ЧЕРНОМОРИЕТО«
Самсун с основание може да се нарече родно място на турската република. На 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция. Местните жители се гордеят с това събитие. Историческият кораб „Бандърма” днес е превърнат в музей. Слизането на Ататюрк на самсунския бряг е възпроизведено като огромна композиция от бронзови фигури, които изглеждат като истински. Гръцкият хотел, в който навремето е отседнал бащата на турската република, днес е превърнат в музей – „Гази мюзеси”, където се съхраняват оригинални снимки и документи, свързани с раждането на Нова Турция.

Потегляме за Амасия – «ГРАДЪТ НА ПРИНЦОВЕТЕ«. Туристическа програма в Амасия – град известен с прекрасните си къщи, вкусните си ябълки и легендата за Ферхат и Ширин. Името на града идва от кралицата на амазонките Амасис. Бил е дом на много цивилизации от хетите до наши дни. Много от султаните на Османската империя са получили образованието си в училищата на града. Тук има старинни имения, джамии, кервансараи, училища и замъци.

Ще посетим крепостта на Амасия на планината Харсена, царските каменни гробове – 18 на брой в долината, 5 от тях са изкопани в скалите и са свързани със стълби със замъка Амасия.Ще видим имението Хазеранлар с малка художествена галерия и етнографски музей, ще се насладим на красивите къщи на Амасия по протежението на реката Йешил Ърмак
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня : 125 км

5 ден – Амасия – Хатуша - Чорум
Километри за деня : 92 км

Чорум, правилното място за тези, които са любители на историята и археологията. Той е разположен в област, която съчетава два географски района на Черно море и Централен Анадол..
Той е един от основните центрове на ранната хетската ера. Hattusas също е в списъка.
Чорум днес е прекрасна и модерна област с богати природни, културни и икономически ресурси. Регионът е известен с най-вкусния печен нахут. Но най- голям интерес представлява древната столица на Хетите, чиито руини ще посетим.
Хатуша е столицата на древната Хетска империя, съществувала в края на Бронзовата епоха. Намира се близо до днешното селище Боязкале (старо име: Боязкьой), по бреговете на река Къзълърмак (на хетски: Марашантия, в античността известна като Халиш), в централната част на Анадола.
Хатуша е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г
Вечеря. Нощувка

6 ден – Чорум – Ескишехир
Закуска в хотела. Отпътуване за Ескишехир Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Ескишехир е с население малко над половин милион души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и се е превърнал в едно от любимите места за туризъм в Турция. Това е столицата на селджукските турци при пристигането им в Анадола .
Музеят на восъчните фигури се намира в Стария град на Ескишехир. Любопитното за него е, че фигурите са изработени от кмета на града и негови помощници. Музеят е една от гордостите на местните, а входът е символичен и достъпен за всеки .
Етнографският музей също е сред забележителностите, които трябва да посетите. Освен това има специална изложба на стъклени скулптури за почитателите на изящното изкуство.
Вечеря. Нощувка.
Километри за деня : 482 км

7 ден – Ескишехир- Бурса
Закуска в хотела. Отпътуване за Бурса – известен като зеленият град. По пътя ще се отбием в селото на Настрадин ходжа. Пристигаме в Бурса.
Разходка из Бурса – първата столица на Османската империя, градът с множество термални извори, разположен на пътя на коприната, в подножието на планината Улудаг, където се намира най-известният зимен спортен център в Турция. Пешеходна обиколка на Бурса – Зелената джамия, Павилиона на Ататюрк, Термалните бани, парка на културата, археологическия музей, гроба на падишах Осман – основателя на Османската империя, Театърът на сенките , сладкарница Узай и още Вечеря. Нощувка
Километри за деня : 160 км

8 ден – Бурса – Сливен
Закуска в хотела. Свободно време за покупки. След това се отправяме към населения от антични времена върху плодородни земи град Изник (Никея), разположен върху бреговете на известното с уникалния си климат и природна хубост едноименно езеро. Първата ни спирка е датираната към 4 в. н.е. църква „Св. София:, която по-късно, през 1331 г., е превърната в джамия, известна днес като джамията „Орхан Бей“. После посещаваме първо мястото на фурните, в които се изпича известният от векове изникски порцелан, а после и малкото училище, построено по заповед на Сюлейман Паша, син на султан Орхан Гази, което в момента се използва като малка чаршия за продажба на изделия от известния порцелан. По уличките на Изник достигаме до намиращата се близо до Портата Лефке Зелена джамия на Изник, чието построяване е започнало по времето на Чандарлъ Халил Хайреттин Паша. Разглеждаме отвън поради извършващата се реставрация сградата на Столовата за бедни, изградена по заповед на султан Мурад I и наречена по името на майка му Нилюфер Хатун, която понастоящем е и градски музей на Изник. След програмата в Изник потегляме за Сливен.
Километри за деня : 600 км


ЦЕНА: 730 лв., на човек в двойна или тройна стая, с ранни записвания и депозит в размер на 30% до 30.04.2021
ЦЕНА след промоционалния период: 830лв
Цена на човек в самостоятелна стая - 950 лв.
Цена на дете до 12 години настанено с двама възрастни - 570 лв.

Цената включва:

Транспорт с луксозен автобус
7 нощувки от които :
1 нощувка със закуска в Истанбул
1 нощувка със закуска и вечеря в Сафранболу
1 нощувка със закуска и вечеря в Самсун
1 нощувка със закуска и вечеря в Амасия
1 нощувка със закуска и вечеря в Чорум
1 нощувка със закуска и вечеря в Ескишехир
1 нощувка със закуска и вечеря в Бурса
Лицензиран турски екскурзовод на български език ,придружаващ груата през цялото време и беседи във всички обекти
Медицинска застраховка с асистанс с покритие 5000 евро

Цената не включва:

Входни такси по обектите;
Рибна вечер в Истанбул -22 евро
Обяди – около 50 евро за всички обяди;
Напитките по време на хранене
Разходи от личен характер.


Входни такси за обектите:

Amasra
Arkeoloji Müzesi - 10 турски лири

Safranbolu
Cam Teras - 8 турски лири
Zipline - 40турски лири
Saat Kulesi - 5 турски лири
Hattuşaş
Samsun
Bandırma Müzesi - 2 турски лири
Amazon Köyü - 2 турски лири
Gazi Müzesi - безплатно
Ordu
Boztepe Teleferik - 20 турски лири

Amasya
Kral Kaya Mezarları - 5 турски лири
Amasya Kalesi - 5 турски лири
Hazeranlar Konağı (Müze) - 10 турски лири

Çorum
Hattuşaş - 10 турски лири
Çorum Müzesi - 12 турски лири

Eskişehir
Balmumu Müzesi - 15 турски лири
Seyitgazi Bor Etnografya Müzesi -безплатно
Sazova Parkı - 10 турски лири

Bursa
Arkeoloji Müzesi - безплатно
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi - 20 турски лири

Как да резервирам
По телефона:
+359 899 418080
На e-mail:
globuses@abv.bg